Delete

'Unfriend' - az év szava

Az Új Oxford Amerikai Szótár múlt hétfőn az "unfriend" szót jelölte meg az év szavának, mely azt jelenti, hogy törlünk valakit a barátaink közül a különböző közösségi weboldalakon, mint amilyen pl. a Facebook.

2009.11.24 11:12medipress.hu

Az Oxford University Press blogbejegyzésében közölte, hogy ez az ige olyan szavakat utasított maga mögé, mint a „netbook” (kisebb fajta hordozható számítógép, melynek teljesítménye az internetezéshez elég), a „sexting” (intim képek küldözgetése a neten), a „paywall” (fizetős webtartalom), vagy a „birther” (összeesküvés-elmélet-hívő, aki szerint Barack Obama születési anyakönyvi kivonatát meghamisították, így nem lehetne elnök, mert nem az USA területén született).

"Az unfriend igazán hangzatos” – mondta Christine Lindberg, az Oxford US szótárprogram vezető lexikográfusa. "Időszerű szó, mely sokáig fennmaradhat.” – mondta. "Az online társas hálózati összefüggésében a jelentése közérthető, így érdekes választás az év szavára, mint új keletű ige.” A „verseny” korábbi győztesei pl. a carbon neutral (szénsemleges), a locavore (olyan ember, aki helyileg termelt élelmiszert fogyaszt) és a hypermiling (aki átalakítja az autóját és a vezetési szokásait, hogy maximalizálja az egységnyi üzemanyaggal megtett utat).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.