Majd, ha a középkorúak megöregszenek...

Kihalásos alapon nő az idős internetezők száma

A magyar lakosság közel felét kitevő ötven év felettiek 84 százaléka nem részesül az információs társadalom áldásaiban, az idősek internet használata csak akkor fog nőni, ha a jelenlegi középkorúak megöregszenek...

2009.03.29 15:00ma.hu

A HWSW.hu szerint jelenleg közel 4,5 millió 50 évesnél idősebb ember él Magyarországon, s közülük mindössze 638 ezer használta már az internetet, rendszeresen pedig mindössze 560 ezren élnek online életet.

Ennél is rosszabb a kép, ha csak a 64 év felettieket nézzük, ugyanis közülük alig 72 ezer rendszeres netező kerül ki, pedig közel kétmillióan vannak.

A BME-UNESCO és az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ közös jelentéséből kiderül, hogy a lakosság három jól elkülöníthető rétegre oszlik az internethasználat szempontjából.

A felsőfokú végzettségűek, az egyetemisták, és a budapestiek körében az átlagosnál jóval többen férnek hozzá az internethez, átlagosnak tekinthető az internet penetráció a középkorúak a kisebb városokban lakók és a nők körében, a legfeljebb a nyolc általánost, vagy egy szakmunkást elvégzők, a kistelepüléseken élők és az idősek közül viszont nagyon kevesen használják a világhálót.

Az utolsó csoport körében évek óta nem nő jelentős mértékben az internethasználat, ezért a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok kevés információhoz férnek hozzá, ami tovább növeli a társadalmi különbségeket - derül ki a HWSW.hu informatikai magazin írásából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.