Kritikus tömeg

Egyre nő a mobilinternetezők aránya

Világszerte rohamos mértékben terjed a mobilinternet. Egyre több előfizető veszi igénybe a mobil szolgáltatója által kínált netes szolgáltatásokat.

2008.07.10 09:50Z., ma.hu

Egy a Nielsen Mobile által végzett felmérés szerint az amerikai mobil előfizetők 15.6%-a, vagyis körülbelül 40 millió ember használja rendszeresen netezésre készülékét, valamint további 55 millióan vannak akik ugyan fizetnek a mobilinternet szolgáltatásért, de nem használják azt olyan gyakran, mint előbb említett társaik. Ami az öreg kontinenst illeti, nálunk az Egyesült Királyság és Olaszország vezet nem sokkal lemaradva az amerikaiaktól, 12.9 illetve 11.9%-os aránnyal.

Ahogy terjed a mobilinternet, úgy nő persze az igény a minél szélesebb körű szolgáltatásra is. Az USA-ban jelenleg az előfizetők 14%-a fizet a korlátlan netért - a tavalyi évben csupán 4% élt ezzel a lehetőséggel - összességében pedig minden második előfizető szeretné, ha korlátlan netet használhatna. Ami igazán meglepő, hogy a mobil internetezésre használt készülékek listáját nem egy okostelefon, hanem a Motorola RAZR vezeti. Ez a kétségtelenül ízléses bár kissé elavult készülék felelős a mobil netezés 10%-áért, míg a második helyezett, az Apple iPhone-ja csupán 4%-ot képes felmutatni. Őket követi a sorban a Blackperry Pearl, a Blackberry 8800 széria, illetve a Motorola Q széria 2-2-2%-os részesedéssel.

Bár az iPhone jelenleg csak második a listán, a részesedés folyamatosan nőni fog, egyrészt a jelenleg tapasztalható óriási felhajtás nyújtotta figyelemnek köszönhetően másrészt pedig azért mert az iPhone tulajdonosok egészen különlegesek mobil internetezés szempontjából. Az Apple kütyüvel rendelkezők közül az egészen elképesztően magas 82% használja a mobil internetet, ami 5-szörös szám egy átlagos mobil előfizetőhöz képest.

Világszerte egyébként a Nokia N95 a legnépszerűbb mobil internetezésre használt telefon (5%-os arány) megelőzve a Nokia N70-et (4%) és a RAZR-t (3%). Nem meglepő módon a mobil netezés során a legnépszerűbb időtöltés a mobil szolgáltató webes portáljainak nézegetése. Második a sorban az e-mail fiókunk ellenőrzése, a további sorrend pedig időjárás, hírek/politika, keresők, várostérképek és sport.

Természetesen a mobilon keresztül netezők közel sem látogatnak meg annyi weboldalt, mint PC-s társaik. A Nielsen-felmérés szerint egy átlagos amerikai mobilon netező 6.4 különböző weblapot látogat havonta, míg egy átlagos PC-s több mint 100-at ugyanilyen időintervallum alatt. Egyedül Olaszországban látogatnak több lapot a mobilosok, egészen pontosan 8.2-őt havonta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.