Magánjellegű adatokhoz juthatnak hozzá idegenek

Bizalmas adatok maradnak a használt mobiltelefonokon

Minden ötödik használtan vásárolt mobiltelefonon, illetve kézi kommunikációs eszközön maradnak bizalmas adatok.

2008.10.25 10:44MTI

BT, a walesi University of Glamorgan és az ausztráliai Edith Cowan University közös kutatása szerint az eszközökön nemcsak személyes, hanem vállalati adatok is maradnak, amelyek sokszor illetéktelen kezekbe kerülnek. 

A használt eszköz vizsgálatával foglalkozó kutatók sokféle információhoz jutottak: találtak például fizetésre vonatkozó információkat, céges pénzügyi adatokat, bankszámlával kapcsolatos részleteket, bizalmas üzleti terveket, értekezletekről szóló feljegyzéseket és egészségügyi adatokat is. A legnagyobb mennyiségű információt a leselejtezett Blackberry eszközök, az e-mailezésre kifejlesztett mobiltelefonok tartalmazták. 

Ezeket több esetben védelem nélkül hagytak, dacára annak, hogy rendelkeznek beépített biztonsági funkciókkal, például titkosítással. A vizsgált eszközök 43 százaléka tartalmazott olyan információkat, amelyekből az egyéneket, illetve céges vagy bizonyos személyes adataikat azonosítani lehetett, ami jelentős veszélyt jelent mindenki számára. A kutatás szerint a mobiltelefonok 23 százaléka tartalmazott elég egyéni információt ahhoz, hogy azonosítani lehessen az előző tulajdonost és munkaadóját. 

Az is kiderült: a cégek nincsenek tudatában annak, mennyi visszaolvasható adat van a mobileszközökön. A vizsgált eszközök legnagyobb részén ugyanis nem történt hatékony adattörlés, emiatt viszont mind a cégek, mind pedig egyének bűntények áldozatául eshetnek. 

A szervezetek nem tettek eleget a törvényi, szabályozási és jogi kötelezettségeiknek sem. 

A kutatást végzők az eszközöket nagyrészt on-line aukciós oldalon és használtcikk-kereskedőknél vásárolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.