Negyedszázada a mobilok világában

Huszonöt éves a mobiltelefonálás

Három nap múlva lesz pontosan huszonöt éve annak, hogy megtörtént az első mobiltelefonon keresztül lebonyolított hívás. Mondanunk sem kell, az akkori készülékek szinte semmiben nem hasonlítanak a mai testvéreikre.

2008.10.10 19:43koac, ma.hu

1983.október.13. Igen fontos dátum ez a távközlés világában. Ekkor bonyolították ugyanis az első telefonhívást, melyet egy mobilkészülékről kezdeményeztek. A hívó egyébiránt az Ameritech elnöke volt, aki Chicagóból hívta fel Alexander Bell unokáját Berlinben. A nevezetes mobil a Motorola egyik első modellje, a DynaTAC 8000X volt. A készülék természetesen szinte semmiben nem hasonlít azokra az eszközökre, amelyeket ma használunk ugyanilyen célokra. A majd' 1 kilós, 33 centiméter hosszú készülék mindössze fél óra beszélgetési időt biztosított a felhasználók számára.

A nevezetes dátum után aztán lassacskán megkezdte diadalmenetét az új technológia, de még éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy igazán hétköznapi eszközökké váljanak a mobiltelefonok. 1987-ben egy átlagos amerikai mobiltelefonszámla még mindig 100 dollár körül volt. Ekkoriban természetesen a készülékek egyetlen funkciója a telefonálás volt.

Kontrasztként érdemes rátekinteni akármelyik ma használatos mobilra. Az ultrakönnyű telefonokat bármikor zsebrevághatjuk és a készülékek legtöbbjével akár órákon keresztül is telefonálhatunk anélkül, hogy töltőre kellene dugnunk azokat. Az árak is igencsak lejjebb mentek a korai idők óta, ráadásul mobiljaink funkcióit nézve a telefonálás ma már csak egy a sok közül.

Hogy huszonöt év múlva milyen készülékekkel telefonálunk majd, egyelőre megmondhatatlan. Ami bizonyos, hogy ez a piac az utóbbi időben nagy mértékben nyitott az internet irányába. A következő fontos újítás nagyjából 2010-ra várható, amikor is várhatóan a 4G-s hálózatoknak köszönhetően tovább növekedik majd a telefonunkkal elérhető internetkapcsolatok sebessége. Egy nemrég végzett teszt szerint a Long Term Evolution (LTE) nevű 4G-s szabvány 173 Mbps-os sebességet garantál. Alig várjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.