21. század

Önmagát tisztítja az okosbillentyűzet

Emellett saját magát látja el energiával is, valamint igen biztonságos a használata - a csodabillentyűzet csak egy valamit nem tud: megírni a dokumentumot tulajdonosa helyett.

2015.01.22 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Jun Chen

Noha nem igényelnek sok energiát a billentyűzetek, mindmáig nem terjedt el széles körben az a kialakítás, mely "önmagát képes ellátni" - szerte a világon USB-s modelleket vagy wireless, de elemmel "meghajtott" példányokat használnak. Holott több módszer is rendelkezésünkre állna: például a lenyomott billentyűk az input érzékelésén túl a mozgási energiát elektromossággá is alakíthatnák (piezo-hatás). Vagy akár az emberi test elektromos energiáját "szívhatná le" a klaviatúra: amikor ujjunk hozzáér egy gombhoz, elektrosztatikus indukció révén elektromos töltés keletkezik.

A kínai és amerikai kutatók által tervezett okosbillentyűzet képes erre, de még mást is tud. Például egy új réteget kínál a PC védelmében: csak a megfelelő gombok lenyomása után oldja fel a billentyűzárat. Igaz, ez a módszer sokat nem ér azokkal szemben, akik hoztak magukkal egy másik billentyűzetet.

Ugyanakkor biometrikus azonosítással is ellátták. Az eszköz fel tudja ismerni használója egyedi jellemzőit - gépelési ritmus, sebesség, ujjak mérete, egyéni elektromos paraméterek és így tovább -, melyet azonosításra használhat fel. Ez egy, a számítógépre telepített alkalmazással együtt jóval nehezebben meghackelhető, a billentyűzet eltávolítása nem szünteti meg automatikusan a védelmet. És hiába szerzi meg valaki jelszavunkat, azt minden bizonnyal nem tudja pontosan ugyanúgy, olyan sebességgel, ritmusban stb. begépelni, mint mi magunk.

De talán a legnagyobb előnye az öntisztuló kialakítás. A billentyűk felülete hidrofób, azaz víztaszító, de nem csak a H2O-val szemben mutat nagy ellenállást, hanem az izzadtsággal, kosszal és más mocsokkal szemben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.