QWERTY-s billentyűzettel ellátott telefonok

Búcsú a numerikus billentyűzettől

A mobiltelefonok legnagyobb észak - amerikai ipari vásárán csak elvétve lehetett találkozni olyan készülékkel, aminek numerikus billentyűzete volt.

2009.04.06 08:18ictpress

A gyártók már az alsó kategóriás készülékeket is QWERTY billentyűzettel látják el.

Az amerikai mobiltelefon tulajdonosok tavaly egy billió szöveges üzenetet küldtek, ami a háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek, miközben a hívások száma csak öt százalékkal nőtt egy év alatt. A mobil internet és a szöveges üzenetek népszerűvé válása hatással van a készülékek kialakítására is. Mivel a numerikus billentyűzet nem igazán könnyíti meg a hosszabb szövegek leírását, a prediktív szövegbevitel pedig egy meglehetősen haszontalan elképzelésnek bizonyult, a gyártók új klaviatúrákat terveztek.

Az amerikai piacra szánt újabb telefonokba szinte már kivétel nélkül csak QWERTY billentyűzetet építenek, vagy pedig az érintőképernyőn keresztül oldják meg a szövegbevitelt. A CTIA Wireless Trade Show-n, mobiltelefonok legnagyobb észak - amerikai ipari vásárán, melyet a napokban rendeznek Las Vegasban egy - két kivételtől eltekintve is csak olyan telefonokat mutattak be, melyeknek nem numerikus billentyűzete van. A Motorola ugyan bejelentett egy olyan olcsóbb készüléket, aminek hagyományos klaviatúrája lesz, az amerikai gyártó elsősorban az érintőképernyős Evoke nevű mobilját próbálta népszerűsíteni az eseményen, az LG újdonságának GD900-nak a numerikus billentyűzete pedig egyrészt átlátszó, másrészt érintés érzékeny.

A többi az amerikai piacon hamarosan megjelenő készülék vagy érintőképernyős lesz, vagy pedig az írógépeken is használt betűelosztást használja. A numerikus billentyűzet teljesen még nem fog eltűnni, hiszen Európában az Egyesült Államoknál kevésbé jellemző a szöveges üzenetek térnyerése, és a Nokia és a SonyEricsson kínálatában is számos hagyományos módon kialakított készüléket lehet találni ebben az évben is. Néhány éven belül viszont Európában is domináns lehet QWERTY billentyűzet és az érintőképernyő, amivel kapcsolatban jelenleg is sok fejlesztés zajlik.

A Glasgow Egyetem kutatói egy olyan mobiltelefon prototípusát mutatták be a közelmúltban, melynek a képernyőjén lévő billentyűzet egy betűjének a leütésekor apró rezgést érzünk és olyan érintőképernyőt is terveznek, amit, ha erősebben nyomunk, akkor a kisbetűt nagybetűre cseréli. Az Ambient Corporation nevű cég pedig egy olyan technológián dolgozik, ami az idegrendszer a beszédközpontnak küldött jeleit felismerve lehetővé teszi, hogy a telefon vagy a számítógép leírja vagy kimondja a szavakat, amikre gondolunk. Valószínű azonban, hogy sokféle különböző telefon billentyűzetet fognak még kitalálni a gyártók, mielőtt a kutatók sikerrel járnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.