Szabadság határokkal

Konferencia az internet globális rendjéről

Az internet szabadsága és nyitottsága, de egyben határok között tartása, egyfajta "rend" mellett álltak ki kínai vezetők és szakemberek egy nemzetközi konferencián, amelyet első ízben rendeztek meg a világháló globális szabályozásának témakörében a kelet-kínai Vucsen városában.

2014.11.20 11:42MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

Ma Kaj kínai miniszterelnök-helyettes "kétélű fegyvernek" nevezte az internetet, s olyan együttműködést sürgetett, amely az internetbiztonság kérdésében az egyes országok különböző aggodalmait messzemenőkig tiszteletben tartja.

Az internet adta lehetőségek jobb felhasználását szorgalmazta az innováció népszerűsítése, a kormányzati munka átláthatósága, a kultúraterjesztés és a közszolgáltatások terén.

Kiemelte, hogy az internet egyre meghatározóbb tényezője a nemzetgazdaságnak, s utalt arra, hogy az internetes, köztük az e-kereskedelemből élő kínai vállalatok piaci értéke rohamosan növekszik, négyük a nemzetközi lista top 10-ében is benne van.

Miközben Ma népes hazai és több tucat országból érkezett hallgatósága előtt beszélt a teremben, odakint kisebb tiltakozó csoport követelte az internethasználat nagyobb szabadságát, így például a Google, a Facebook, a Twitter, a YouTube, a 64tianwang és más oldalak intézményes blokkolásának felszabadítását.

Kínában szeptemberben, egy kerekasztal-beszélgetés erejéig a tiencsini világgazdasági fórumhoz kapcsolódóan már napirendre tűzték az internet globális szabályozásának kérdését.

Akkor kínai részről hangoztatták: az internet nemzetközi irányítását, kormányzását úgy kellene egységesíteni, hogy a megállapodást követően azon ne változtathassanak egyes országok, érdekcsoportok vagy személyek, az irányítást pedig átlátható módon, nyilvános és világos szabályok szerint kellene folytatni.

A mostani konferencián a hazai vállalatok - például az Alibaba és a Tencent - mellett képviselteti magát az Apple, a LinkedIn, az IBM, a Microsoft, a Qualcomm, a SoftBank, a Cisco Systems, az Amazon, a Nokia és Thomson Reuters is. A megvitatatni tervezett témák között az új média, a mobil internet, a határokon átnyúló e-kereskedelem, a kiberterrorizmus, az internetes bankolás és a kiberbiztonság is szerepel.

A világ legnépesebb országának 632 millió polgára böngészi a világhálót rendszeresen, illetve azt, amihez hozzájut belőle. Köztudomású ugyanis, hogy Kína "élen jár" az internet technikai és tartalmi kontrolljában, ezért is nevezte néhány megfigyelő némileg "abszurdnak" az internetkonferencia helyszínének megválasztását.

A kínai korlátozások és tiltások mögött többnyire politikai, biztonsági megfontolások vannak, a közvélemény befolyásolásának ellenőrzése. Egyes oldalak elérhetetlenné tételével nem ritkán büntetnek is olyan médiumokat, szervezeteket, amelyeket Pekingben ellenségesnek tartanak.

Helyszíni jelentések szerint a háromnapos esemény idején a résztvevők és a környékükön lévők használhatják a Twittert, a Facebookot, a Google keresőjét, és számukra még a YouTube is elérhetővé válik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.