Veszélyes hely az internet

Egymilliárdnál is rosszindulatú támadás a neten

És ez csak a harmadik negyedévben - harmadával nőtt a július-szeptember közötti időszak alatt az ilyen típusú online incidensek száma.

2014.11.20 09:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
freedigitalphotos chanpipat

Egy kivételesen veszélyes sérülékenység, a Bash/ShellShock uralta a híreket a 3. negyedévben. Az IT-biztonsági szakma vörös riasztást adott ki: a Bash egyszerűen kihasználható, és teljes hozzáférést tesz lehetővé az operációs rendszerhez egy sor széles körben használt eszközön, többek között routereken és vezeték nélküli elérési pontokon. Eme incidens mellett a Kaspersky Lab Globális Kutató és Elemző Csoportja két kiberkémkedési kampányt fedezett fel, amelyek több mint 2800 kiemelt célpontot támadtak több mint 45 országban világszerte. Ami a nem célzott, tömeges támadásokat illeti, az érintettek földrajzi eloszlása kezd globálissá válni. Csak a mobil malware-ekkel elkövetett támadásokat 205 országban észlelték.

A 3. negyedév számokban
Több mint 1 milliárd rosszindulatú támadást blokkoltak a vállalat biztonsági megoldásai számítógépeken és mobil eszközökön - 33,1 százalékkal többet, mint az előző negyedévben. Két kiberkémkedési kampány - a Crouching Yeti és az Epic Turla - fontos célpontokat támadott legalább 10 iparágban, többek között kormányzati intézményeket, nagykövetségeket, katonai létesítményeket, kutató szervezeteket és informatikai cégeket.

Körülbelül 110 millió egyedi URL címen találtak fertőzést az antivírus programok - 31 százalékkal többön, mint a 2. negyedévben. Eközben 74.500 új mobil malware mintával bővült a Kaspersky Lab gyűjteménye. Ez 14,4 százalékkal több, mint a 2. negyedévben. Ezek között is kiemelkedik a banki trójaiak számának növekedése, ezekből több mint 7.000 felett észleltek a szakemberek a vizsgált időszakban - 3,4-szer többet, mint az előző negyedévben. A banki trójaiak támadásait 70 országban észlelték, szemben a 2. negyedévben regisztrált 31 országgal.

"A 3. negyedévben a webet figyelő antivírus modulok legalább egyszer riasztást adtak az internethasználók közel egyharmadának számítógépén, miközben a világhálót böngészték. Ez a mutatószám egy éve csökken: 2013 3. negyedévében 34,1 százalék volt, 2014 1. negyedében 33,2 százalékra mérséklődött, a 2. negyedévtől kezdve pedig "befagyott" 29,5 százalékon. Ez több tényezőnek köszönhető. Először is a böngészők és a keresőmotorok elkezdték segíteni a rosszindulatú webhelyek elleni küzdelmet. Másodszor, több fejlesztő letartóztatásának eredményeképpen csökkent a kihasználó csomagokkal elkövetett támadások száma. Ugyanakkor naivitás lenne azt hinni, hogy meredeken esni fog a kihasználó csomagok alkalmazása, hiszen a célzott támadások esetében ez maradt a legnépszerűbb módszer" - mondta Maria Garnaeva, a biztonsági vállalat kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.