Navigálni muszáj?

A navigációs rendszerek rontják a közlekedés biztonságát

A Stichting Onderzoek Navigatiesystemen (Navigációs rendszerek kutatásának alapítványa) új kutatási módszer alkalmazásával felfedezte, miért nem találják meg a navigációs rendszerek a városok körgyűrűit. Az ok a szoftverek hibáiban keresendő, a veszély nem lebecsülendő.

2008.01.10 06:30ma.hu

Az alapítvány katasztrofális fejleményeket jelez előre, már ha a hatóságok nem lépnek közbe: több közlekedési baleset és sérült lesz, és a mellékutakra olyan forgalom zúdul (és az ezzel járó dugók), amire ezek egész egyszerűen nincsenek felkészülve.

Szinte egyik vizsgált navigációs rendszer sem veszi kellően számításba az úthálózatok rangsorolását. Ennek eredményeképpen a járműveket "gyermekgyilkosokká" teszik, mivel olyan lakónegyedek felé irányítják azokat, amelyek gyér forgalomra lettek tervezve, és olyan utakra terelik, amelyeket nem a nagy átmenő forgalom átvezetésére találtak ki. Úgy tűnik, hogy a navigációs rendszerek egyszerűen képtelenek rátalálni a körgyűrűkre - summáz a radikális kifejezésektől nem idegenkedő alapítvány.

A nyugtalanító jelenség oka a szoftverek hibáiban keresendő. A TomTom a hatóságok által szolgáltatott információra hivatkozik, de az alapítvány ebben kételkedik: a Nav4All (ingyenes navigációs rendszer mobiltelefonhoz) képes megfelelő útvonalakra irányítani a járműveket célállomásuk felé. Sőt: bizonyos (webes) útvonaltervező szolgáltatások sem küldenek kamionokat földutakra.

A szoftveres hibáknak az a közvetlen következménye, hogy a helyi érdekű utakat olyan forgalom lepi el, amelyre ezek semmiképpen nem alkalmasak. Ez megnöveli a közúti balesetek és sérülések számát, és megzavarja a lakóterületek békéjét és nyugalmát - prognosztizálja az alapítvány.

Szerencsére megoldási javaslattal is szolgálnak, ha kissé meglepővel is: a hatóságoknak felelős módon és időben kell lépni. Be kell tiltani az olyan rendszereket amelyek szükségtelenül veszélyeztetik a forgalmat és a közlekedés folyamatosságát. Jelenleg a gond még nem súlyos, de néhány év múlva, amikor már mindenki navigációs rendszereket fog használni, a következmények kiszámíthatatlanok lesznek - állítják.

Kész szerencse, hogy Magyarországon ilyen dugóinformációs rendszer még mindig nincs.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.