Tovább terjeszkedik az Intel

A memóriapiacra vágyik a processzorgyártó

A világ egyik legnagyobb chipgyártó vállalata nemrégiben jelentette be, hogy be kíván lépni a flash-alapú SSD-k piacára. Az Intel viszonylag kis szerepet tölt be a NAND memóriák területén, de azért nem lesz számára teljesen új a terep.

2007.12.27 13:55terminal.hu

Elsőként a nagyobb haszonkulccsal kecsegtető kézi készülékekhez és az Intel-alapú mobil internetes eszközökhöz (MID) tervez háttértárakat gyártani a vállalat - első SSD-je Z-P140 PATA névre hallgat. Az egy penny-snél kisebb és egy vízcseppnél is könnyebb termék 2 vagy 4 GB-nyi tárkapacitást kínál, 40 MB/s-os olvasási és 30 MB/s-os írási sebesség mellett. Aktív működés közben energiaigénye 300 mW, és mindössze 1,1 mW-ot igényel alvó üzemmódban.

Az Intel állítja, hogy ez az SSD lesz a legkisebb saját kategóriájában; a vállalat reményei szerint ezzel el tudja kápráztatni a mobil és az ultra mobil eszközök gyártóit. Csak összehasonlításképp: a Z-P140-es négyszázszor kisebb méretű, mint egy 1,8 colos méretű merevlemez; 0,6 grammos tömege pedig hetvenötször könnyebb a kisméretű winchesterhez hasonlítva. Ugyanakkor, amint az a nevéből is adódik, egyelőre csak párhuzamos ATA csatolófelülettel rendelkezik az eszköz; a SATA változatok 2008 második felében érkeznek a piacra.

Az Intel Z-P140-es jelenleg mintapéldányok formájában létezik, a tömegtermelés beindítása és az első példányok kereskedőkhöz való kiszállítás 2008 első negyedévében következik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.