Nem érti, miért ugat a kutyája?

Fordítógép kutyákhoz, nemcsak Doolittle-oknak

Kedves gazdi, vallja be, de őszintén: hányszor gondolt már arra, hogy milyen jó lenne érteni a kutyus halk vakkantását, panaszos nyüszítését, esetleg a hangos ugatás okát? Hamarosan ez nem álom lesz!

2014.02.28 08:29ma.hu

Egy jó gazdi előbb-utóbb kiismeri a kutyája jelzéseit, sőt, egyes hangok, mozdulatok dekódolásához még csak közeli ismeretségre sincs szükség, de vajon van-e olyan ebtulajdonos, aki még soha nem gondolt arra: "de jó lenne, ha tudnám, mire gondolsz!"? Bár a megoldás egyelőre még csak vágyálom, néhány skandináv fiatal összefogott, hogy létrehozza a "no more woof" (nincs többé ugatás) elnevezésű különleges szerkezetet, ami segít megérteni kutyánk egyszerűbb gondolatait. A fejhallgatóra emlékeztető eszköz a csapat elmondása szerint a kutya agyhullámait érzékelve "fordítja le" az alapvető mondatokat.

"Az agyhullámok eléggé különbözőek az egyes fajtáknál, de még a kutyák közt is, ám néhány közös mintát felfedezhetünk bennük, és nincs kétségünk afelől, hogy a jövőben ez a technológia egy óriási lépés lesz a kutyák és az emberek közti kommunikáció megnyitásában, vagy általában véve az állatok és az emberek közt" - írják a kutatók a honlapjukon. A még csak fejlesztési szakaszban lévő találmány három különböző terület lehetőségeit használja ki: az agyhullámokat egy EEG-érzékelővel mérik, mikro-számítástechnikai eszközzel juttatják be az adatokat a számítógépbe, ami aztán egy különleges szoftver segítségével alakítja át a hullámokat hallható mondatokká.

Fotó: YouTube

A kísérleti mondatok közt olyanok szerepelnek, mint például az "éhes vagyok, de ezt nem szeretem", vagy a "kíváncsi vagyok, ki lehet az", ezek már hallhatóak a hangszórón keresztül. Amint részletesebb minták állnak a kutatók rendelkezésére, nemcsak angolul, de francia, spanyol, sőt, kínai nyelven is megszólalhatnak a kutyák. A technológia széles körű alkalmazása előtt azonban több etikai kérdést is meg kell vizsgálni - jegyezte meg az ABC News című amerikai hírportál. A fejhallgatókra azonban máris be lehet nyújtani az elővásárlási igényt, funkciótól függően három változathoz juthatunk hozzá: 65 dollár a minimál-szet, 300 dollárért juthatunk hozzá a normál változathoz és 1200 a Superior változat, ami testreszabható minihangszóróval van ellátva és a kutya nevével vésett kis bilétával.

A tudósok pedig nem akarnak itt megállni: azt állítják, hogy ha beválik a szerkezet, máris elkezdenek dolgozni a fordított headseten, mi az emberek szavait fordítja le ugatásra. "Még csak a lehetőségek felszínét kapirgáltuk meg" - írták a kutatók. "Az első verziók elég kezdetlegesek voltak, de hát az első számítógépek is milyen gagyik voltak!" Azt nem fejtették ki, hogy szerkezetük miben különbözik a 2002-ben megjelent első generációs japán kutyatolmácstól és annak 2009-es továbbfejlesztett verziójától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.