Digitália átka

Van memóriakártya a telefonjában? És nem fél?

Túl okos a memóriakártya, ez lett a veszte - hackerek rájöttek, hogyan lehet a beépített miniszámítógépet kihasználni adatlopásra.

2013.12.31 14:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Andrew "bunnie" Huang és Sean "xobs" Cross

Felül a metróra, és mindenki a mobilját böngészi? Bemegy egy hivatalba, és ott is mobilképernyőbe temetkező embereket lát? A dugóban ön mellett álló autóból is ordít a GPS: "A következő kanyarnál forduljon jobbra!"? Ez bizony már a 21. század, ahol a technológia nélkül a fejlett világbeliek zöme rémülten bégető bárányként nézne ki a fejéből.

Talán elgondolkodott már azon, hogy mennyire káros a modern technikára utaltságunk. Nos, a mostani hír után még inkább törheti a fejét: két hacker/kutató - név szerint Andrew "bunnie" Huang és Sean "xobs" Cross - rájöttek, miként lehet meghackelni az SD kártyákat. Ezek a parányi memóriák tárolják adatainkat okostelefonjainkon, kameráinkon és fényképezőgépeinkben. Azonban többek puszta tárolóegységnél; a beléjük épített parányi "számítógép" (mikrovezérlő) segítségével akár olyan programot is lehet rajtuk futtatni, ami képes érzékeny adatok lopására. A Chaos Computer Congress (30C3) keretei között előadott ismertető szerint titokban lehet adatokat másolni, módosítani az apró tárolókon, de akár jogosulatlan állományfuttatásra is lehetőség nyílik.

A bemutatottak szerint mindez nem csak az SD kártyákat - illetve tulajdonosaikat - fenyegeti, elméletben a módszerrel az SSD-k (a winchestert leváltani hivatott memóriaalapú tárolók) adatai is megszerezhetők. A mikrovezérlő utasításkészletének visszafejtésével ugyan most csak egy bizonyos típust alkalmazó memóriakártyák támadhatók, de a két hacker szerint az elképzelés általánosságban is működhet, hiszen szinte minden flasheszközben van ilyen vezérlő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.