Virtuális pénz

Bitcoin: elfeledett vagyonból lett lakása

Egy norvég férfi korábban 15 fontért vásárolt Bitcoint magának, aztán négy évig el is feledkezett róla, de most lakást tudott vásárolni belőle.

2013.11.02 10:07ma.hu

A Bitcoin egy virtuális fizetőeszköz, amit akár készpénzre is lehet váltani vagy termékeket, szolgáltatásokat lehet vele vásárolni online. Meglehetősen ritka, és sok helyen nem is fogadják el, éppen ezért igen értékes.

Kristoffer Koch 2009-ben a titkosításról végzett kutatást, mikor egy hirtelen jött sugallat hatására pár ezer forintot áldozott az akkoriban létrehozott bitcoinba. A most 29 éves mérnök idén áprilisban olvasott újra a bitcoinról - és annak hihetetlen értéknövekedéséről. Az ő 5000 bitcoinja mostanra több mint 140 millió forintot ért.

Miután egy fél napon át próbált visszaemlékezni jelszavára, Koch sikerrel hozzájutott vagyonához. Egyötödét eladva több mint 30 millió forintnyi norvég koronához jutott, amiből még adózás után is képes volt megvásárolni és felújítani egy lakást Oslo - a világ egyik legdrágább városa - belvárosában.

"Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen értéke lesz" - mondta Koch. "Bizarr dolgok ezek a pszichológiai reflexek, amik értéket rendelnek valamihez, ami igazából nem is értékes".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.