Winchester helyett

Árulkodó számítógépek

Egy új eljárás révén teljesen letörölhetők az eddig többnyire árulkodóan megmaradó adatok a számítógépekről.

2013.10.10 15:55Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A leselejtezésre kerülő adathordozók adatoktól való megtisztítása kihívást jelentett az adattörléssel foglalkozó gyártók számára, mivel az SSD-kbe egy olyan, a vírusok elleni önvédelmi mechanizmus - freeze lock - került, mely lezárja a lemezt, ha azt észleli, hogy valamilyen folyamat megpróbálja módszeresen letörölni az adatokat. A minősített adattörléssel foglalkozó Blancco cég mérnökei olyan megoldást dolgoztak ki, mely az adattörlések során képes kezelni az SSD meghajtók BIOS védelmét, így az azokon tárolt adatok teljes mértékben felülírhatóvá válnak.

Ez a technológiai áttörés azért különösen fontos, mert egyes előrejelzések szerint az SSD meghajtók 2016-ra a teljes merevlemezpiac 40%-át adhatják, így pedig egyre jelentősebb kérdéssé válik, hogy a gazdát váltó, szervizbe kerülő vagy leselejtezett lemezeket hogyan lehet megtisztítani az adatoktól.

A Blancco SSD törlési megoldását az adatmentéssel foglalkozó holland Stellar Data Recovery tesztelte. A Stellar szakemberei egyaránt kipróbálták az egyszerűbb visszaállítási módszereket és az adathordozók megbontásával járó mély visszaállítási eljárásokat is, de az egy hónapon keresztül tartó vizsgálatok során semmilyen adatot nem tudtak visszaállítani a Blancco által fertőtlenített SSD meghajtókról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.