Minimális hibalehetőség

Merevlemez helyett: új SSD a Verbatimtől

Egy nagyságrenddel gyorsabb adattárolást ígér a gyártó "winchester-helyettesítő" megoldása.

2011.05.29 16:09ma.hu

A Verbatim új 2,5’’ SATA II SSD termékvonala notebookok és asztali számítógépek számára kínál adattárolási megoldást, azok merevlemezei helyett. Az eszköz kimagasló adatátviteli sebességre képes, ami akár 250 MB/sec írási, és 220 MB/sec olvasási sebességet jelent. Meggyorsítja a rendszerfelállást, csökkenti a rendszer reakcióidejét, növeli az akkumulátor készenléti idejét, és jobban bírja a rázkódást az SSD-vel felszerelt hordozható gép a merevlemezzel felszerelt notebookokhoz képest.

Az SSD-k (félvezető alapú meghajtó - Solid State Drive) előnyeiről már sokat olvashattunk: félvezető flash memória chipeket alkalmaznak az adattároláshoz, így a merevlemezekkel ellentétben nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket. Ezáltal mechanikailag jelentősen stabilabbak, és jóval kisebb eséllyel hibásodnak meg. Ráadásul hangtalanok és nagyon kevés energiát használnak. A SATA II SSD ellenáll a rázkódásnak és a rezgéseknek, ezáltal strapabíróbb, ráadásul gyorsabb rendszerteljesítményt nyújt a hagyományos merevlemezeknél.

Sokan aggódnak memóriaalapú tárolóra bízni adataikat, hiszen az adattároló cellák véges számú írást bírnak ki - néhány tíz/százezer művelet után egyszerűen használhatatlanná válnak. Ezen azonban lehet segíteni: a Verbatim használat-kiegyenlítő és hibakorrekciós technológiával látta el 64, 128 és 256 GB-os kapacitásban kapható meghajtóit a megbízható, hosszú távú működésért.

Számítógépekbe épített alkatrészként már most is megvehető a termék, hamarosan pedig viszonteladóknál is kapható lesz. Ehhez olyan extrák járnak majd, mint a biztonsági adatmentő szoftver és az adatkábel.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.