Leáldozott a merevlemezeknek

Óriási kapacitású Samsung SSD-k

Új, nagysebességű, 1 TB-os meghajtókat jelentette be a dél-koreaiak, az SSD-kre való átállás felgyorsítása érdekében.

2013.07.23 18:39Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Samsung Electronics 2013-as SSD Global Summit nevű rendezvényén jelentette be új SSD meghajtóját, a Samsung SSD 840 EVO-t. Amely modellsorozat egészen 1 TB-ig terjedő adattároló kapacitással rendelkezik. Az augusztustól kapható termékcsalád az iparág legkisebb, 10 nanométeres kategóriába tartozó, 128 Gb-es, nagy teljesítményű NAND flash memória chipjeit használja. Ezek tömeggyártását áprilisban kezdte meg a Samsung. Ezekkel a chipekkel, valamint a Samsung saját többmagos vezérlőjének segítségével a Samsung SSD 840 EVO a korábbinál nagyobb teljesítményt nyújt, nagyobb szekvenciális írási/olvasási sebesség mellett.

A 840-es sorozatú SSD-k legnépszerűbb, 250 GB-os modelljével összehasonlítva azt látjuk, hogy az új 250 GB 840 EVO már 520 MB/mp sebességű szekvenciális írásra képes - ami kétszer gyorsabb, mint az előző generációé. A 120 GB-os modellt vizsgálva megállapítható, hogy a 840 EVO 410 MB/mp szekvenciális írási sebességre képes, ami körülbelül háromszor gyorsabb, mint a 120 GB-os 840-es sorozatú SSD-k írási sebessége.

Az 1 TB-os 840 EVO SSD esetén a szekvenciális olvasási/írási sebesség eléri az 540 MB/mp-et, illetve az 520 MB/mp-et. Továbbá, a véletlenszerű olvasási és írási teljesítmény is itt a legmagasabb: eléri a 98000, illetve a 90000 IOPS-t (másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek száma). A nagyobb számítási kapacitás révén ez jelentősen javítja a felhasználói élményt, különösen akkor, amikor nagy adatfájlokat kezelünk.

A Samsung SSD 840 EVO modellek öt verzióban kaphatók: 120 GB, 250 GB, 500 GB, 750 GB és 1 TB tárolókapacitással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.