Veszélyben a bizalmas kormányzati információk!

Félmilliárdba kerülhet egy informatikai incidens hazánkban

Lehangoló tény: se pénz, se idő nincs rendesen megvédeni adatainkat.

2013.09.20 22:35Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Kaspersky Lab és a B2B International 2013-as "Globális vállalati informatika biztonsági kockázatok" című felmérése szerint a magyar döntéshozók 71 százaléka úgy véli, hogy hazánkban nincs elég idő és anyagi forrás arra, hogy új és fejlettebb informatikai biztonságpolitikát vezessenek be. A magyarországi vállalatok mindössze 13 százaléka rendelkezik teljesen kidolgozott vállalati, mobil eszközöket érintő biztonsági szabályzattal, miközben egyre jobban gyarapszik a mobil eszközöket érintő informatikai biztonsági incidensek száma, köszönhetően a privát eszközök egyre gyorsuló vállalati integrációjának.

A már eleve rossz eredményeket mutató helyzetet tovább rontja a magyar oktatás területén mért eredmények, ahol is az intézmények mindössze 28 százalékának van elegendő forrása az informatikai rendszerek fejlesztésére. A megkérdezett nemzetközi állami, illetve védelmi szervezeteknek mindössze 34 százaléka állítja, hogy rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel az informatikai rendszerek kiépítésére és fejlesztésére. A fennmaradó intézmények 66 százalék érzi úgy, hogy állandó veszélyben vannak a bizalmas kormányzati információk.

A felmérés rávilágít arra a tényre is, hogy a magyar vállalatok 13 százalék tapasztalt már adatszivárgást az elmúlt 12 hónapban, amely duplája a globális 6 százaléknak. A magas eredmény nyilvánvaló oka, hogy a munkavállalók egyazon mobil eszközön egyszerre tárolják személyes, illetve vállalati adataikat, amelynek használata valóban kényelmes, de rengeteg potenciális veszélyt rejt magában. A B2B International felmérésében a válaszadók 70 százaléka elismerte, hogy a BYOD környezet egyre nagyobb veszélyt jelent a vállalati informatikai infrastruktúrára.

A Kaspersky Lab felmérése szerint a magyarországi vállalatok 90 százalékát érte már legalább egyszer külső informatikai incidens, a nem megfelelő informatikai infrastruktúrának köszönhetően. Valamint további 80 százalék számolt be arról, hogy találkozott már belső eredetű problémával az elmúlt 12 hónapban. Ezek az incidensek valós pénzügyi és reputációs károkat okoznak, amelyeknek mértéke számottevően meghaladja a befektetett költségek értékét.

Ami a számokat illeti, a magyar nagyvállalatok átlagosan átszámítva 138 millió forintot, míg a kis-és középvállalatok 12 millió forintot fizetnek egy-egy súlyosabb informatikai biztonsági incidens során. Egy sikeres célzott támadás továbbá akár 528 millió forintba is kerülhet egy nagyvállalatnak, beleértve a közvetlen anyagi károkat, valamint a járulékos költségeket. Az elrettentően magas számok ellenére, a vállalatok nagy része még mindig nem méri fel rendesen a kockázatokat. A felmérés szerint a hazai vállalatok több mint negyede még mindig nem tartja fontosnak az informatikai biztonság kérdését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.