Célpontban az amerikai bankok

Folytatódik a kiberdzsihád

Az amerikai bankokat szeptember óta több hullámban támadó iszlamista csoport azzal fenyegetőzik, hogy a jövő héttől még nagyobb tűzerőt vetnek be. Kivéve, ha...

2013.03.01 08:57Konrád - ma.hu

A magát Izz ad-Din al-Qassam Kiberharcosainak nevező csoport még hétfőn adott egy kis ízelítőt abból, hogy mi várható a jövőben, mikor úgynevezett DDoS, azaz túlterheléses támadást indítanak több amerikai bank és hitelintézet ellen. Egy ilyen támadás során a megfertőzött „zombi” számítógépekről egyszerre kezdenek adatokat küldeni a kiszemelt célpontnak, ami nem képes ezt feldolgozni, és a túlterhelés miatt végül a rendszer nagyon lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg össze is omolhat.

A hétfői támadás célpontjai között szerepelt többek közt a Bank of America, a Capital One Financial és a Zions Bank is. Ugyan hivatalosan nem tudni, mely bankoknál jártak sikerrel, a Radware biztonsági megoldásokat nyújtó vállalat igazgatója, Ronen Kenig szerint legalább hét banknál okozott súlyos - pár perces vagy akár néhány órás - fennakadást az akció.

A biztonsági szakértők komolyan veszik a Pastebinen közzétett fenyegetést, mert mint elmondták, a csoport általában beváltja ígéreteit.

Aggodalomra adhat okot, hogy a Harcosok fertőzött szervereket használnak a támadáshoz és nem személyi számítógépeket, előbbiekkel ugyanis sokkal erősebb támadásra képesek. A hétfői „ízelítő” során az adatforgalom elérte a 100 gigabit/szekundumot.

Ezek a kiszolgálók egyébként legális cégek, akik nem is tudnak arról, hogy eszközeiket ilyen célra használják fel. Noha előre tudtak a támadásról, a bakok és a biztonsági cégek képtelenek voltak megakadályozni azokat, elsősorban az érintett felek együttműködésének hiánya miatt.

A Radware jelentése szerint a DDoS támadások száma 2012-ben 170 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és minden leállással töltött perccel 32.560 dollár - azaz több mint hétmillió forintos - veszteséget okoztak a pénzügyi intézeteknek. Szeptember óta a csoport öt hullámban hajtott végre támadásokat, utoljára nagyjából egy hónapja.

A bankok az amerikai kormány segítségét kérik a támadások elleni harchoz, amit sokak szerint az iráni vezetés irányít a háttérből. Természetesen, Teherán mindent tagad. A Kiberharcosok azzal fenyegetőznek, hogy mindaddig folytatódnak a támadások, amíg a YouTube videómegosztóról el nem tűnik a Mohamed prófétát gúnyoló film, a Muszlimok Ártatlansága.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.