Egy szociológus munkája

Képregényt adott ki egy francia szatirikus lap Mohamed próféta életéről

Képregényt jelentetett meg szerdán Mohamed próféta életéről egy francia szatirikus hetilap, amelyet korábban fel akartak gyújtani a muzulmán vallásalapítóról közölt karikatúrái miatt.

2013.01.02 15:16MTI

A 64 oldalas különkiadás a Charlie Hebdo című lap szerkesztője szerint komoly kutatómunkán alapul és egy francia-tunéziai szociológus munkája. A Mohamed élete című mű megjelenéséről hírt adott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is. Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) szerdán délután felszólította az iszlám országokat, hogy ne engedjenek a képregény útján elkövetett "provokációnak". 

Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC török főtitkára a szervezet székhelyén, a szaúd-arábiai Dzsiddában kiadott közleményében arra kérte a világ muzulmánjait, hogy "reagáljanak visszafogottan erre a lázításra". Egyidejűleg bírálta a francia szatirikus lap kiadványát, jóllehet azt személyesen még nem vette a kezébe. Ihsanoglu felszólította a francia hatóságokat, hogy tegyenek jogi lépéseket a hetilap szerkesztőségével szemben. Utóbbi nem lát semmi sértőt a publikációban.
 
"Ez egy muzulmán felhatalmazással készült életrajz, hiszen egy muszlim műve" - mondta Stephane Charbonnier főszerkesztő, aki maga illusztrálta a képregényt, címlapján a prófétával, amint egy tevét vezet a sivatagban. A könyv ötlete még 2006-ban született, amikor egy dániai újságban karikatúrák jelentek meg Mohamedről, óriási felháborodást keltve a muzulmán világban. 

A Charlie Hebdo is leközölte ezeket a rajzokat, s ezért gyújtóbombát dobtak az irodájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.