Nesze neked, adatvédelem!

Az amerikai rendszergazdák harmada beleszimatol a személyes tartalmakba

Az amerikai vállalatok IT-részlegein dolgozó alkalmazottaknak harmada él vissza azokkal a személyes adatokkal - jelszavak, bizalmas tartalmak, a kollégák fizetésének adatai, emailváltások vagy naptárbejegyzések -, amelyekhez munkájánál fogva hozzáférése van.

2008.06.19 19:40Z., ma.hu

A Cyber-Ark információbiztonsággal foglalkozó cég 300 amerikai rendszergazdát kérdezett ki, akiknek egyharmada beismerte a visszaélést, 47 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy korábban "hozzáférése volt olyan információkhoz, amelyekben munkakörileg illetéktelen volt".

"Aki ismeri a jelszavakat és a védett tartalmakhoz való hozzáférés útjait, az máris tudhatja, hogy mi újság a cégnél. A legtöbb dolgozó számára a rendszerjelszavak ártalmatlan eszközök, amelyeket az informatikusok használnak. Azok számára viszont, akik tudják, mit jelent, ez a mennyország kapujának kulcsa" - mondta Mark Fullbrook, a Cyber-Ark brit igazgatója csütörtökön.

Az információbiztonsági cég megállapítása szerint a vállalatok sokkal ritkábban változtatják a központi jelszavakat, mint a felhasználókét: 30 százalékukat negyedévente, 9 százalékukat pedig sohasem. Ez azt jelenti, hogy még azoknak a rendszergazdáknak is megmarad a hozzáférése, akik már nem dolgoznak a cégnél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.