Túlságosan kötődünk a közösségi hálóhoz

Miért fáj a Facebook "szakítás"?

Minél több időt töltünk el a Facebookon, annál komolyabb érzelmi kötődésünk alakul a közösségi háló különböző interakcióival, éppen ezért fáj jobban a Facebook "kikosarazás".

2012.10.01 09:09Konrád - ma.hu

A kaliforniai Chapman Egyetem professzora, Jennifer Bevan szerint a Facebook felhasználók sokszor dühösek és szomorúak lesznek, ha valaki törli őket barátai közül, mivel egyre inkább identitásunk részeként tekintünk a közösségi hálóra.

Megállapították azt is, hogy rosszabbul érzik magukat az emberek, ha azt hiszik, valami olyasmi miatt veszítettek el egy barátot, amit az oldalon csináltak, noha legtöbbször a való élet eseményei miatt törlődnek a kapcsolatok.

“Miért számít ez annyira? Azt hiszem, mert bizonyítja, mennyire fontos része a Facebook önazonosságunknak” – mondta el Bevan. A kutatások szerint a leggyakoribb okok az online „szakításra” a túl gyakori posztolás, a mélységesen drámai üzenetek, illetve, hogy egyes személyek életmódja megpróbálja túlságosan befolyásolni a sajátunkat.

Bevan elismeri, hogy az online interakciók világról még kevés kutatási anyag áll rendelkezésre. Mikor megkérdezték, hogy a kapcsolat törlésének lehet e rossz szándék a mozgatórugója, a professzor elmondta, hogy ezzel tulajdonképpen manipulálják a kapcsolatot és az emberek gyakorlatilag a kibertérben terrorizálják egymást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.