83 millió kamu adatlap van a hálózatban

8 Magyarországnyi a hamis Facebook-felhasználó

Ha ön saját profilt hozott létre aranyhörcsögének, fenntart egy második felhasználói fiókot, hogy azzal lépjen be más oldalakra, vagy csak álneve alatt építget farmokat, akkor ön is egyike a 83,09 millió kamu felhasználónak, akiktől Facebook szeretne megszabadulni.

2012.08.03 13:26Konrád - ma.hu

A közösségi hálózat csütörtöki, új szabályozásában azt teszik közzé, hogy a 995 millió, legalább havonta egyszer aktív fiókok 8,7%-a hamis, vagy duplikált profil. “A Facebooknál elköteleztük magunkat a hamis profilok törlése mellett” - mondta el Joe Sullivan biztonsági főnök a CNN interjújában. “Az egész platformunk a valódi identitásukat használó emberekre épül”.

Akkor mit csinál az a több mint nyolcvanmillió hamis fiók? Egy részük ártalmatlan, de akad közöttünk kimondottan veszélyes is. A Facebook 3 kategóriába sorolja őket: dupla felhasználó, hibás felhasználó és “nemkívánatos” felhasználó.

A dupla felhasználók teszik ki az aktív tagság 4,8%-kát, összesen 45,8 millió ilyen van. A felhasználási feltételek szerint egy ember egy felhasználói fiókkal rendelkezhet csak, és nem hozhat létre fiókot mások számára. Azok a szülők is megsértik a szabályokat, akik gyermekük részére hoznak létre adatlapot, hiszen 13 év alatti személyeknek nem lehet Facebook profilja.

Hibás felhasználói fióknak értékelik azokat, amiket cégek, csoportok vagy háziállatok számára nyitnak. 22,9 millió olyan profil van, ami mögött nem egy magánszemély áll - ezzel az össztagság 2,4%-kát teszik ki. Ezeket a fiókokat elfogadottá lehet alakítani információvesztés nélkül.

A legkisebb csoport mindössze 1,5%-kát teszi ki a teljes felhasználói létszámnak, de ők a legveszélyesebbek. Ennek a 14,3 millió profilnak egy jelentős részét például spamemlés céljából hozták létre.

A cég úgy gondolja, a hamis vagy duplikált fiókok száma sokkal alacsonyabb a fejlett piacon, mint amilyen az USA vagy Ausztrália, míg sokkal magasabb a számuk a feltörekvő országokban, például Törökországban és Indonéziában.

A Facebook elérhetetlenné tesz minden hamis fiókot, amit megtalál, de - bár a hozzá tartozó információk tovább nem lesznek láthatóak - a profilt valójában nem törlik le a szerverről “biztonsági” okokból. A fiók tulajdonosa soha többé nem férhet hozzá a hamis adatlapon tárolt információkhoz, fényképekhez, videókhoz. És akinek kilőtték az adatlapját, csak a cég hivatalos engedélyével készíthet újat magának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.