Számtalan felhasználót felháborított

Sokaknak nem kell a kéretlen facebookos email cím

Felháborította a több százmillió felhasználó egy részét, hogy a Facebook közösségi portál előzetes értesítés nélkül az adatlapban szereplő alapértelmezett email címet @facebook.com végződésre cserélte.

2012.06.27 03:14MTI

Korábban a felhasználók a yahoo.com vagy gmail.com címet is megjeleníthették, azaz az ismerősök a Facebookon kívül is kapcsolatba léphettek egymással, ha akartak. A változással a @facebook.com-ra küldött üzenet a Facebook profil postafiókjába érkezik, és tovább növeli a Facebook-közösség függőségét.

"Megköszönhetjük a Facebooknak, hogy értesítés nélkül megcsinálta ezt a változtatást" - kommentálta ironikusan a címcserét Graham Cluley, a Sophos cég számítástechnikai biztonsági tanácsadója.

Az adatlapban immár a @facebook.com email szerepel alapértelmezettként, következésképpen a felhasználók inkább a Facebook levelező rendszerét használják a többi szolgáltatás kárára.

"A Facebook ugyan áprilisban bejelentette, hogy változásokat tervez a levelezési szolgáltatásban, azt azonban nem közölte egyértelműen, hogy a @facebook.com lesz az elsődleges email cím" - mondta Cluley.

"Új paramétereket vezetünk be, amelyek révén a felhasználók eldönthetik, melyik címet akarják feltüntetni" - védekezett keddi közleményében a közösségi portál, amely szerint a módosítások megfelelnek a korábbi bejelentéseknek.

Az emlékeket, vagyis a felhasználóval történt facebookos eseményeket idősorrendben megjelenítő Timeline (idővonal) szolgáltatás bevezetése óta az emberek ellenőrizhetik, hogy meg akarják-e mutatni az egyes eseményeket, most ezt az információkra is kiterjesztjük, kezdve az email-címekkel - írták közleményükben.

A felhasználói adatlapban kiiktatható változással egy időben a Facebook elhalasztotta a Find Friends Nearby szolgáltatás bevezetését, amellyel a földrajzilag közel található felhasználók között lehet majd böngészni.

A Facebookot korábban is bírálták már, többek között a biztonsági beállítások módosítása után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.