Új rekordot állított fel a japán szuperszámítógép

K, a szupergyors

A gép fejlesztői bejelentették: K, a japán szuperszámítógép elérte a 10 petaflops teljesítményt, ezzel megdöntötte saját, idén nyáron beállított rekordját.

2011.11.02 18:37MTI

A flopsban megadott szám takarja a komputer gyorsaságát, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (FLoating Point Operations Per Second) számát jelzi. A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti a kilo, mega, giga és tera (rendre a harmadik, hatodik, kilencedik és tizenkettedik hatványok) után.
   
A számítógép a júniusi 8160 billió flops után most 10 510 billió flops sebességet ért el, ezzel továbbra is listavezető a világ szuperszámítógépeinek mezőnyében.
   
Az új világcsúcsot egy Seattle-ben november 12-től megrendezésre kerülő nemzetközi számítógép-tudományi konferencián is bemutatják a japán fejlesztők.
   
A Riken elnevezésű japán állami kutatóintézet és a Fujitsu vállalat közös fejlesztésében létrehozott számítógép 88 000 központi feldolgozóegységet (CPU) tartalmaz. A rendszer végleges konfigurációja augusztusban készült el, jelenleg a programjain dolgoznak, hogy a tervek szerinti 2012. júniusi átadási, majd novemberi használatba vételi határidőt tartani tudják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.