Újabb veszteséges negyedévet zárt a cég

Elakadt a Motorola szekere

Az idei harmadik negyedévet is veszteséggel zárta az amerikai Motorola Mobility, amelyet várhatóan hamarosan felvásárol a Google.

2011.10.28 17:51MTI

A cég vesztesége némileg csökkent, az előző évi 34 millió dollárról 32 millió dollárra. A bevétel 3,26 millió dollár volt, 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
   
A mobiltelefonokat és táblagépeket gyártó üzletágban 20 százalékkal 2,4 milliárd dollárra nőtt a bevétel, a másik fő részleg, a műholdas tévéadások vételéhez szükséges beltéri egységeket (set-top box) gyártó üzletág bevétele viszont 10 százalékkal 825 millió dollárra csökkent.
   
A Motorola táblagépek gyengén szerepeltek, a Xoom típusú készülékből csupán 100 ezer darab kelt el, míg a piacvezető Apple-féle iPad 11,1 millió példányban kelt el.
   
Az értékesített mobiltelefonok száma az egy évvel korábbi 9,1 millióról 11,8 millióra nőtt, ezen belül az okostelefonok száma 3,8 millióról 4,8 millióra emelkedett. A jelentős javulás ellenére a Motorola messze elmarad például ahhoz képest, hogy iPhone-ból világszerte 17 millió darabot adtak el, a Samsung pedig pénteken azt közölte - konkrét adatok nélkül - hogy az okostelefon-értékesítést tekintve az eddigi piacvezető Apple előtt végzett a harmadik negyedévben.
   
A Motorola a fénykorában, 2006-ban a második legnagyobb mobiltelefon-gyártó volt az értékesített készülékek száma alapján, 24 százalékos piaci részesedéssel. A cég aztán fokozatosan lemaradt, 2009-ben már csak a negyedik volt, elemzők szerint elsősorban azért, mert nem tartotta a lépést az okostelefon-szegmens fejlődésével, és kevéssé versenyképes a fejlődő országokban, ahol az olcsó és egyszerű készülékek fogynak a legjobban.
   
A vállalatot 2010/2011 fordulóján szétbontották. A Motorola Mobility a fogyasztói elektronikai területet viszi tovább, az üzleti felhasználóknak készülő termékeket - például vonalkód-leolvasókat - a Mobility Solutions nevű cég gyártja.
   
Idén augusztusban a Google bejelentette, hogy 12,5 milliárd dollárért felvásárolja a Motorola Mobility-t. A tervezett ügyletet még vizsgálja az amerikai versenyfelügyelet, és a Motorola november 17-én soron következő közgyűlésén is meg kell szerezni hozzá a részvényesek támogatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.