Tarol az internet

Amerikában lassan véget ér a kézzel írott levelek kora

A postaszolgálat éves felméréséből, amely szerint a modern kommunikáció elsődleges formájának számító internet a felelős a hanyatlásért, kiderült: alig írnak már kézzel levelet az amerikaiak.

2011.10.03 20:15MTI

Egy átlagos amerikai család manapság csak minden hetedik héten, míg 1987-ben kéthetente kapott kézzel írt személyes levelet.
   
A borsos árú küldemények csökkenése és az internetes számlabefizetés elterjedése miatt az amerikai postaszolgálatnak idén akár 8 milliárd dolláros bevételkieséssel kell szembenéznie.
   
Az amerikaiak közül még ma is sokan - bár egyre csökkenő számban - írnak születésnapi vagy vakációs képeslapokat, ám ezeket nem a hagyományos levelek kategóriájába sorolja a posta.
   
A szakértők szerint a kommunikáció formájában bekövetkezett változásoknak széles körű következményei lehetnek. A Cornell Egyetem amerikai tanulmányok és történelem tanszékén dolgozó Aaron Sachs szerint az internet nem közelebb hozza, hanem még inkább elválasztja egymástól az embereket. "Nincs már meg az a bensőséges hangulat, amikor elvonultunk a padlásra, hogy elolvassuk a nagymama leveleit" - mondta.
   
A Missouri-Columbia Egyetem történészeként dolgozó Kerby Miller szerint a kultúráról, szokásokról, szeretőkről és politikáról szóló levelezések elemzésén alapuló tudományos kutatások is veszélybe kerülhetnek a levélírás háttérbe szorulása miatt. A szakember ugyanakkor az internet előnyeit is kiemelte, hiszen az e-mailek a történészek számára is könnyebben visszakereshetők és a családon belüli kapcsolattartást is egyszerűbbé teszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.