Vírusmarketinggel az adathalászok ellen

Veszélyes toplista: az elmúlt hónap leggyakoribb kártevői

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2008 áprilisában is megjelentette toplistáját a márciusban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról.

2008.04.07 14:40ma.hu

A legfrissebb jelenségek

A listát a Sunbelt szakemberei a díjnyertes CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.

Eltérített Internet Explorer

Új károkozó jelent meg a biztonsági fenyegetést jelentő károkozók toplistáján: a CWS.DesktopHijack és gyakorlatilag átveszi az uralmat az Internet Explorer felett. A károkozó átírja a kezdőlap beállításait, saját keresőt installál a böngészőhöz és időről időre hamis biztonsági szoftverekről szóló reklámokat jelenít meg. A káros alkalmazás a toplista hetedik helyén landolt, így megelőzte két "régi motorosnak" számító társát, a Clickspring és a Command Service elnevezésű reklámprogramokat, de még a múlt hónapba megjelent trójait, a Trojan.i-n-t-e-r-n-e-t-et is. Március során egyébként jelentősen nőtt a toplistán szereplő kémprogramok okozta fertőzések száma és aránya is. Az elmúlt havi éllovas 1,74%-ot mondhatott magáénak az összes fertőzésből, míg ebben a hónapban a toplista első helyén található Trojan.FakeAlert immár 2.24%-os részaránnyal "büszkélkedhet".

A Sunbelt havi kémprogram-összesítőjét lehetővé tevő ThreatNet hálózathoz bárki csatlakozhat, hiszen elég letölteni a www.sunbelt.hu honlapról a CounterSpy kémprogram-eltávolító ingyenes próbaváltozatát, s a program automatikusan összegyűjti a számítógépet ért fertőzéseket - egyúttal megtisztítja a merevlemezt a kémprogramoktól, ami gyorsabbá és újra biztonságossá teheti a számítógépet.

Vírusmarketinggel az adathalászok ellen?

Meglepő lépésre szánta el magát az USA Kereskedelmi Bizottsága: a lakosságot interneten terjesztett videókkal kívánják felvilágosítani a legújabb adathalász trükkökről, ezzel véve elejét az újabb milliós károkozásoknak és bankszámla-lecsapolásoknak. A Bizottság azt reméli, hogy a víruskampánnyal sikerül rábírni az átlagos internet-felhasználókat arra, hogy jobban védjék személyes adataikat és ne adják meg ismeretlen weboldalakon. A videók három rövid spotban egy otthoni, egy irodai és egy vásárláskor elképzelt szituációt mutatnak be, amikor is felhasználókat adataik, jelszavaik és kódjaik ellenőrzése végett keresi meg egy ügynök. A főszereplők természetesen ellenállnak,felsorolva néhány példát, mi is történhet adataikkal.

A videók a Bizottság honlapján és a YouTube-on is megtalálhatók: http://www.ftc.gov/bcp/edu/multimedia/video/ogol/phishing/index.shtml

[1/2]next
  1. A legfrissebb jelenségek
  2. A legfertőzőbb kémprogramok és káros alkalmazások 2008 márciusában

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.