Digitális járvány a PC-ken

Panda: háromezer új vírus jelenik meg naponta

A Panda Security 2007-es statisztikái szerint a digitális kártevők szaporodása egy év alatt a nyolcszorosára nőtt. Az ijesztő adat mellett is megdöbbentő azonban a tény, hogy az otthoni számítógépek majdnem negyede annak ellenére fertőzött, hogy valamilyen biztonságtechnikai szoftver védi.

2008.01.29 15:04ma.hu

Borúlátóan nyilatkoznak a PandaLabs szakemberei az idei évről a digitális kártevők tekintetében. A világszerte gyűjtött adatokat összesítve kiderül, hogy mindössze egy év alatt elképesztő mértékben felgyorsult a vírusok "szaporodási üteme".

"Némi túlzással valóságos digitális járvánnyal állunk szemben" - kommentálta az adatokat Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. - "Tavaly háromezer új vírus jelent meg naponta, ez pedig még akkor is ijesztő, ha nem tesszük hozzá, hogy ez egyetlen év leforgása alatt 800%-os növekedést jelent."

A Panda otthoni és vállalati számítógépeket és hálózatokat magába foglaló, az egész világra kiterjedő vizsgálata szerint a biztonságtechnikai fegyelem egyáltalán nem ér fel a helyzethez.

"Mindkét fronton nagyon rossz a helyzet. A vizsgálatok kimutatták, hogy a száznál több PC-t működtető nagyvállalatok 72%-a volt fertőzött valamilyen kártevővel" - ecsetelte Sándor Zsolt. - "Másrészt viszont manapság az otthoni felhasználók a legsebezhetőbbek, mert sokan egyáltalán nem hajlandók semmilyen biztonsági szoftvert használni. Az adatok alapján most már azt is hozzátehetjük, hogy nem elég akármilyen vírusirtót beszerezni, mondván, hogy az is megteszi: az otthoni PC-k 23%-a volt fertőzött aktív vírusirtó ellenére. Éppen ezért továbbra is az alaposság mellett tesszük le a voksunkat: épp elégszer tapasztaltuk, milyen kétséges eredményt hoz az, ha egy vírusirtó egy-két perc alatt megvizsgálja a merevlemezt, aztán csendben meghúzódik. "

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.