Globális felmelegedés

Hólapátolás helyett itt a jéggereblyézés

Úgy tűnik, hogy a hólapát-gyártók áttérhetnek a különböző szemcsenagyságú jéggereblyék előállítására. Több mint húsz települést sújtott jégverés Pünkösdkor és minden szántóföldi növénykultúrát elvert. Csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat.

2015.05.26 17:58MTI

Az eddigi összesítés alapján huszonegy települést sújtott jégverés a hétfő kora esti viharban Szatmárban: Csengerben, Csengersimán, Szamosbecsen, Császlón, Kisnaményban, Gacsályon, Zajtán, Rozsályon, Méhteleken, Garbolcon, Kispaládon, Botpaládon, Túrricsén, Tisztabereken, Sonkádon, Kölcsén, Milotán, Tiszacsécsén, Tiszakóródon, Nagyhódoson és Kishódoson okozott károkat a viharos szél és a jégeső.

MTI Fotó: Vajda János

Rozsályon fél óra alatt 68 milliméter csapadék hullott, a vihar elvonulása után csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat és a földeket. Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere szerint minden szántóföldi növénykultúrát elvert a jég, nem kímélte a gyümölcsösöket, a veteményeket és a szántóföldi terményeket sem. Még tart a kárfelmérés - tette hozzá. A vihar az épületekben nem okozott nagyobb károkat, az erős szél azonban befújta néhány házba az esővizet.

MTI Fotó: Vajda János

Petra András, Gacsály független polgármestere korábban arról számolt be az MTI-nek, hogy a településen hétfő délután csaknem harminc percen keresztül esett a jégeső, a tulajdonosok a házuk udvarából lapátolták a jeget. A jégeső tönkretette az ültetvényeket, elverte a palántákat, szétvágta a kukorica és a napraforgó levelét.

Forrás: Szatmári Friss Újság

A romániai Szatmárnémeti térségében dió nagyságú jég esett, a város környéki falvakban az ültetvényeket verte el a jég. Nézze meg itt is >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.