Havazási összefoglaló

Jól betett mindenhol a téliesre fordult időjárás

Több baleset történt, számos út vált járhatatlanná pénteken a Dunántúlon a téliesre fordult időjárás miatt. Több helyen forgalomkorlátozásokat, kamionstopot rendeltek el.

2014.01.24 20:54MTI
Kamionok ütköztek össze az M7-es autópályán (MTI)

A katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a közútkezelő, különböző civil szervezetek és húszezer önkéntes tűzoltó is készenlétben áll. A honvédség járműveinek már kamionokat kellett menteniük. Szombaton keleten várható jelentősebb havazás.

A havazással, hófúvással érintett területeken számos baleset történt, több út vált járhatatlanná. Az M7-es autópályát és több főútvonalat is érintették a forgalomkorlátozások, Baranya megye teljes területén, Tolna megyében és Somogy megyében az M7-es autópálya kivételével mindenhol, és több határátkelőhelyen is korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát. A Dunántúl déli részén kialakult hóhelyzetre tekintettel ingyenessé tette a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Kamionok ütköztek össze az M7-es autópályán (MTI)

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. azt írta: az intenzív havazás miatt elsősorban a Dunántúl déli és nyugati területein egyre téliesebbek az útviszonyok, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak ezekben a régiókban.

A Magyar Honvédség négy alakulatánál már csütörtökön elrendelték olyan munkacsoportok felállítását, amelyek Somogy, Zala és Baranya megye területén, valamint a keleti országrészben állnak készen a szükséges beavatkozásra. Baranyában pénteken a Magyar Honvédség tehergépjárművei is mentettek elakadt kamionokat.

Az országban kilenc helyen állt fel a katasztrófavédelem operatív törzse pénteken.

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. gépei folyamatosan dolgoztak, fővárosban pedig megelőző szórást kezdtek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gépei.

A fővárosi autósok 20-30 százaléka még mindig nem cserélte le a nyári gumiabroncsát, pedig a téli útviszonyok mellett a téli gumik használata sokszor elengedhetetlen - összegezte a közúti ellenőrzés eddigi tapasztalatait Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) baleset-megelőzési osztályának vezetője pénteken.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltószövetség elnöke az MTI-nek elmondta: országszerte húszezer önkéntes tűzoltó áll készen a bevetésre.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: péntek éjjel a csapadékrendszer fokozatosan áttevődik a déli és a keleti tájakra. Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain élénk, nyugaton és északkeleten erős szél hordhatja a havat. Szombaton napközben már csak a Tiszántúlon várható jelentősebb havazás, több mint 10 centiméternyi hó hullhat.

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztat a kialakuló helyzetről, kérik, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel közleményeiket. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

A közútkezelő és a katasztrófavédelem is arra kéri a közlekedőket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak ezekben a térségekben, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik, és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel.

Az Útinform hivatalos Facebook- és Twitter-oldalán reggel fél 6 és este fél 6 között naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról. A www.utinform.hu címen pedig folyamatos tájékoztatást kaphatnak a közlekedők. Az oldalon megtalálhatók a megyei és autópálya-diszpécserek telefonos elérhetőségei is, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül érhetik el az autósok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.