Árvíz

Víz alá kerül Németország déli és keleti része

Számos folyó kilépett a medréből Németország déli és keleti részén a hetek óta tartó esőzések következtében, Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország számos településén vasárnap katasztrófariadót rendeltek el.

2013.06.02 17:43MTI

Több térséget magasabb árhullám fenyeget, mint az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es árvízkatasztrófa idején. A szövetségi kormány támogatást ígért a veszélyeztetett településeknek. Angela Merkel kancellár szóvivője közölte: szükség esetén a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatait is bevetik az árvízi védekezésben.

A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma várhatóan 11,2 méteren tetőzik vasárnap este, ami több mint a kétszerese a 4,5 méteres átlagos vízállásnak, és meghaladja a 2002-ben regisztrált 10,8 métert. A passaui óvárosba már vasárnap délután is csak csónakkal lehetett bejutni, a városrész lakóit evakuálták.

Bajorországban az Inn is árad. Az árhullám miatt Rosenheimben több negyedből kitelepítették a lakosságot. A folyók áradása miatt Szászország és Türingia tartományban is több településén katasztrófariadót kellet elrendelni.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az árvízzel fenyegetett térségekben hétfőn lassanként megszűnik a csapadék, és az évszakhoz képest rendkívüli hideg, 10 Celsius fok körüli hőmérsékletű levegő a következő napokban fokozatosan felmelegedik.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. A rendkívül esős időjárás várhatóan még napokig tart. Az árvíz mellett a belvíz is komoly gondokat okoz, országszerte számos útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az utóbbi napokban. A földek 50 éve nem szívtak magukba annyi nedvességet, mint az idén tavasszal, ami súlyos károkat okoz a mezőgazdaságnak. A gazdáknak sokhelyütt "már csak a humora száraz" - írta vasárnapi összeállításában a Bild című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.