Árvíz

Megkezdődött az árvízi védekezés a Duna fővárosi szakaszán

A Főpolgármesteri Hivatal utasítására a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán.

2013.06.02 15:57MTI

A közleményük szerint több csatornazsilipet és egy árvízi kaput már lezártak, megakadályozva ezzel, hogy a csatornákon keresztül öntsön el a víz egyes területeket.

Az operatív védelmi tervnek megfelelően, először a szennyvízátemelő telepeket állítják át árvízi üzemmódba, ezt követően pedig, a föld alatt, a csatornarendszerben kezdi meg a védekezést a Fővárosi Csatornázási Művek.

Vasárnap a felszínen, megkezdték az úgynevezett védvonali áttörések, azaz az árvízi kapuk zárását.

Hangsúlyozzák, hogy az idei első nagyobb dunai áradásra már korábban felkészült a csatornázási művek. A védművek karbantartása, felkészítése egy esetleges árvízre már kora tavasszal megtörtént.

Az FCSM munkatársai éjjel-nappal riaszthatók, szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül munkába állnak és létszámuk a védelmi fokozattól függően növelhető.

Tájékoztatójuk szerint árvíz esetén a csatornahálózat a legveszélyeztetettebb, hiszen a magas víz visszafolyhat a csatornákba, onnan pedig a lakott területekre. Egyrészről meg kell védeni a fővárosi csatornahálózatot a Duna vízének beáramlásától, másrészt folyamatosan biztosítani kell a szenny- és csapadékvíz zavartalan elvezetését.

A csatornarendszeren keresztüli elöntésektől zsilipek, a Duna mederből való kilépése ellen pedig több mint 90 kilométernyi fővédvonal védi Budapestet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.