Árvíz

Jön az árhullám a Dunán!

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Duna felső szakaszain. 610 centimétert jelentősen meghaladó árhullám is várható. Győrben már lezárták a a Petőfi híd alatti parkolót.

2013.06.01 11:26MTI

A dunai árhullám miatt a Dunaremete-Rajka közötti árvízvédelmi szakasz teljes hosszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton 10 órától. A Vének-Dunaremete közötti és a Vének-Dunaszentpál közötti szakasz bácsai gátőrjárásában szintén elsőfokú az árvízvédelmi készültség reggel 6 órától - írta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az országos hidrológiai és meteorológiai prognózis szerint Nagybajcs térségében a harmadfokú árvízvédelmi készültséget - 610 centimétert - jelentősen meghaladó árhullám várható.

A folyó Győr-Moson-Sopron megyében a jövő hét második felében tetőzhet, a Duna németországi és ausztriai vízgyűjtőin ugyanis többfelé hullott 30-35 millimétert meghaladó csapadék - írták.

Délben lezárták a Petőfi híd alatti parkolót Győrben

Szombat délben lezárták Győrben a Petőfi híd lábánál, a Rába árterében lévő parkolót, mivel a Duna és mellékfolyóinak áradása miatt azzal számolnak, hogy a Rába rövidesen kilép a medréből - közölte a Győr-Szol Zrt.

Ozsvárt Tamás hozzátette: parkolási alternatívaként a városi parkolóházakat ajánlják. Szombat reggel lezárták a győri rakparti utat a Mosoni-Duna mentén a folyó áradása miatt - mondta Máté-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője az MTI-nek. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Mosoni-Duna vízállása a napokban várhatóan meghaladja a győri rakpart 430 centiméteres szintjét - tette hozzá. A Kossuth hídon a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom továbbra is zavartalan marad. Autóval viszont csak Révfalu felől lehet felhajtani a Káptalandombra. A buszok terelőúton közlekednek a korlátozás idején, amely az elhúzódó árvíz miatt várhatóan jövő hét első felében még érvényben marad.

El kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázst

A legfrissebb vízállásjelentések alapján eldőlt, hogy el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét. Ezt Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján szombaton. A gödör aljára vezetett csöveken keresztül valószínűleg szombat délután kezdik majd meg a szivattyúzást. A következő néhány napban 8 méter magasságig mintegy 60 ezer köbméter vizet vezetnek be - fejtette ki Wachsler Tamás.

Mint mondta, egyelőre nem tudni, meddig tart az árhullám, de ha levonul, a későbbi munkákat fel kell majd gyorsítani. A mélygarázs és a látogatóközpont átadása így is csúszhat, a Kossuth téren folyamatban lévő többi munkálatot azonban nem befolyásolja az árhullám - tette hozzá Wachsler Tamás.

A Sajó áradása miatt lezártak egy összekötő utat

A Sajó áradása miatt szombat reggel öt órától le kellett zárni a 2603-as jelű összekötő út 26-os főút és Sajókaza közötti szakaszát - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A közlemény szerint elzárt település nincs a korlátozás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.