Maximálisan tiszteletben tartják

Nem lesz Forma-1-es Bahreini Nagydíj az idén

A Bahreini Nagydíj szervezői hivatalosan is megerősítették, hogy maximálisan tiszteletben tartják a sport véleményét és lemondanak az idei futam megrendezéséről.

2011.06.10 10:08f1-live.hu

Bahrain eredetileg idén, mint évadnyitó versenyhétvége szerepelt volna a Formula-1-ben, ám ez a véres politikai tüntetések miatt nem történhetett meg.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a csapatokkal és a kereskedelmi jogok tulajdonosával való közös egyeztetés után június hónap első hetéig adott időt Bahrainnek arra, hogy eldöntse, idén képes megrendezni a futamát vagy sem. Az FIA Világ Motor Sport Tanácsa (WMSC) egy héttel ezelőtt Barcelonában úgy döntött, hogy zöld utat ad Bahrainnek.

A Formula-1-es Csapatok Érdekvédelmi Szövetsége (FOTA) ezt nem fogadta el, és 36 órával később írt egy levelet az FIA-nak, a FOM-nak és a verseny szervezőinek, hogy október 30-ikán nem hajlandóak Bahrainben versenyezni és kérvényezik az Indiai Nagydíj eredeti időpontjának visszaállítását, amit Bahrain kapott meg, így az indiai verseny a naptár végére, december 11-ikére került. A FOTA szerint irreális az, hogy december közepén is versenyezzenek, és úgy véli, hogy az FIA megsértette a Nemzetközi Sportkódexet, mivel a csapatok hozzájárulása nélkül változtatott a naptáron.

Az FIA elnöke, Jean Todt reagált, és megkérte Bernie Ecclestone-t, hogy módosítson a belátása szerint a 2011-es naptáron. Ecclestone korábban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a Bahrainben lévő biztonsági helyzet miatt nem lát esélyt arra, hogy idén a helyszínen versenyezzenek. A Bahrain International Circuit elnöke, Zayed R Alzayani hivatalosan is megerősítette, lemondanak az idei nagydíjukról, miután az átszervezés problémát okozhat a csapatok számára. Zayed R Alzayani a nyilatkozatában megerősítette, teljes mértékben tiszteletben tartja a csapatok döntését és most arra koncentrálnak, hogy 2012-ben az eredeti időpontjukban rendezzék meg a futamukat.

Zayed R Alzayani ezzel együtt Bahrain nevében mindenkinek köszönetet mondott a támogatásért. Az FIA várhatóan hamarosan megerősíti, hogy Bahrain véglegesen kikerült az idei naptárból, és India visszakapja az október 30-ikai időpontját, valamint Brazília lesz az utolsó futam november 27-ikén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.