Második lett Massa, harmadik Heidfeld

Lewis Hamilton nyert a Belga Nagydíjon

A McLaren-Mercedesszel versenyző brit Lewis Hamilton győzött a Forma-1-es világbajnokság idei 13. futamán, a vasárnapi Belga Nagydíjon a brazil Felipe Massa (Ferrari) és a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber) előtt.

2008.09.07 16:00MTI

Lewis Hamilton kezdhette az élről a 44 körös viadalt, de már a második körben elébe vágott az autósok elitkategóriájának világbajnokságán sorozatban negyedik belga sikerére hajtó, világbajnoki címvédő finn Kimi Raikkönen (Ferrari), aki a negyedik rajtkockából indult, s villámgyorsan befogta csapattársát, a másodikként rajtolt brazil Felipe Massát.

A harmadik helyről elstartolt finn Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) ugyanakkor már az első kanyarban rontott, kisodródott a nedves-csúszós pályán, s még további öt pilóta követte őt a 7,004 km-es betoncsík eme pontján.

Nagyobb baj nem történt, bár a hátulról a nyitány pozíciókeresése közben nagy ütést kapott olasz Jarno Trulli Toyotájáról lehulló apróbb alkatrészek okoztak némi zavart.

A korábbi kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso Renault-ját parádésan vezetve a hatodikról igen hamar a negyedik helyre ugrott előre, és Massát vette üldözőbe, miközben az élduó, Raikkönen és Hamilton alaposan elhúzott a többiektől.

A 10. körben Kovalainen kilökte a Red Bull-os ausztrál Mark Webbert, okkal kapott ezért kiállásos büntetést, s a 7. helyről az "alvégbe" sorolt vissza.

A verseny egyharmadánál a brazil Nelson Piquet kiszáguldott a pályáról, Renault-jával nekicsapódott a gumifalnak, a csúnya látványt azonban szerencsés vég követte, mert a balesetben nem esett baja.

Az első kerékcserék és üzemanyag-felvételek közepette érdemi változás nem történt, maradt a Raikkönen-Hamilton-Massa-Alonso-Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso)-Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) összetételű vezetőhatos. Ugyanez volt a sorrend "félidőben", a 22. kör teljesítését követően is.

A helyzet mit sem változott a folytatásban, az izgalmat egyharmaddal a vége előtt leginkább az jelentette, hogy elkezdtek sűrűsödni az esőt ígérő felhők a versenyzők feje felett, a kisebb módosulást pedig az, hogy a hatodik pozíciót Kubicától a Toro Rossót irányító német Sebastian Vettel vette át.

Hat körrel a zárás előtt megnyíltak az égi csatornák, igaz, először csak csepergett, majd rákezdett, s mind nagyobb adag csapadék zúdult az autósok nyakába. Öt kör volt még hátra, amikor Hamilton gyakorlatilag beérte Ra:ikkönent, előzési helyzetet teremtve.

Két kör volt vissza, amikor - ekkor már javában esett - meg is előzte, a finn azonban nem hagyta magát, próbált visszaelőzni, a nagy csatározásban mindketten ki-kicsúsztak, de vissza is jöttek a pályára, míg nem Raikkönen keresztbeállt, s a gumifalba ütközve befejezte a versenyt.

Hamilton ugyanakkor benn tudta tartani autóját, s nyert Massa és a BMW-Sauberrel pompásan hajrázó német Nick Heidfeld előtt.

"Fantasztikus győzelem volt!
- mondta diadalittasan az eredményhirdetést követően Hamilton, aki idei ötödik GP-sikerét aratta. - Amikor elkezdett esni az eső, tudtam, hogy most eljött az esélyem Kimi megelőzésére, aki addigra nagy előnyt szerzett, már azt hittem, nem fogom tudni beérni. De az égiek segítettek, én pedig kemény csatában, amely közben ő kicsit sportszerűbb is lehetett volna, hiszen kissé kiszorított, még a fűre is kicsúsztunk, végül is eljöttem tőle és nyertem."

A leintés után a versenybíróság megvizsgálja, hogy Hamilton szabályosan előzte-e meg finn riválisát.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.