Eső, ütközések és izgalom!

Monacói Nagydíj: Hamilton sikere

Lewis Hamilton, a McLaren-Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei hatodik futamát, a Monacói Nagydíjat. A lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) lett a második, a brazil Felipe Massa (Ferrari) pedig a harmadik.

2008.05.25 16:50MTI

A harmadik helyről indult Hamilton - aki a 78 körösre tervezett versenyt az előírt két óra lejárta miatt 76 kör alatt nyerte meg - idei második, pályafutását tekintve pedig hatodik futamgyőzelmét ünnepelhette. 

A címvédő finn Kimi Ra:ikkönen (Ferrari) csak kilencedik lett, így Hamilton az összetett pontversenyben is átvette a vezetést 38 ponttal. Ra:ikkönennek 35, Massának pedig 34 pontja van. Szemerkélő esőben, félig száraz, félig nedves aszfalton vágott neki a mezőny a száguldásnak. A negyedik Heikki Kovalainen autója nem indult el a felvezető körre, az újraindítás után a finn csak a boxutcából rajtolhatott. 

Csapattársa, Hamilton sikeresebben kezdett: elhúzott Ra:ikkönen mellett, s az élről induló Massa mögé felzárkózva, "Ferrari-szendvicsben" folytathatta útját. A start után több kisebb koccanás is történt, néhányan már az elején boxlátogatásra kényszerültek, és négy autón is le kellett cserélni a légterelőt. Az egyre jobban rákezdő esőben az éllovas trió elszakadt a többiektől, Massa elképesztő tempót diktálva repesztett az élen. 

Az ötödik körben Hamilton autója megcsúszott, nekivágódott a palánknak, s a jobb hátsó gumija defektet kapott. A brit még be tudott evickélni egy kerékcserére, így folytathatta a versenyt, de visszacsúszott az ötödik pozícióba. Két körrel később Fernando Alonso is hasonlóan járt, David Coulthard és Sébastien Bourdais pedig összeütközött, mindketten kiestek, amíg eltakarították a "romokat", beküldték a biztonsági autót. Ekkor Massa, Ra:ikkönen, Robert Kubica, Hamilton volt a sorrend. 

Egy rajt előtti szabálytalanság miatt a címvédő időbüntetést kapott, át kellett hajtania a boxutcán és csak a negyedik helyre, Hamilton mögé tudott visszatérni. A 12. körben az élboly mögött többen is összekoccantak, így a vezető négyes még jobban ellépett a többiektől. A 15. körben Massa elfékezte magát, kicsúszott, s amíg visszatalált a pályára, Kubica elhúzott mellette és átvette a vezetést. A 25. körben a lengyel kezdte meg a kerékcserék sorát és Massa, valamint Hamilton mögé a harmadik helyre jött vissza. Közben Ra:ikkönen is hibázott, be kellett mennie a boxba és emiatt visszacsúszott a hatodik helyre. Az élen Massa kivárt, csak a 32. körben állt ki és a taktika kifizetődött, ugyanis Kubica elé tért vissza. Féltvához közeledve Hamilton vezette a mezőnyt. Az eső időközben elállt, s ez viszonylagos nyugalmat is hozott a küzdelembe, jó pár körön keresztül szinte eseménytelenül folyt a verseny. 

Adrian Sutil közben meglepetésre egyre feljebb kapaszkodott, s a 48. körben már a Hamilton, Massa, Kubica trió mögött a negyedik helyen autózott.

Az éllovas brit az 53. körben ment ki a boxba, s összegyűjtött előnyének köszönhetően kényelmesen térhetett vissza az első helyre. Mögötte ekkor Massa, Kubica, Ra:ikkönen, Sutil, Mark Webber volt a sorrend.
 
A következő körökben a két ferraris is kiállt, így némileg átrendeződött az élmezőny, Kubica feljött a második, Sutil pedig ismét a negyedik helyre. A 61. körben Nico Rosberg balesete miatt újra bejött a biztonsági autó, amely hat körön át vezette a karavánt. Amikor újra nekilódulhattak a pilóták, már csak 11 perc volt hátra a két órában maximalizált száguldásból, Hamiltonnak tehát ennyit kellett kibírnia az élen. Mögötte Ra:ikkönen nagy igyekezetében beleszaladt Sutilba, mindkettőjüknek ki kellett menniük a boxba, utóbbi a futam feladására kényszerült, előbbi pedig visszacsúszott a kilencedik pozícióba. 

A hátralévő időben az élen már nem változott a sorrend: Hamilton, Kubica, Massa, Webber, Sebastian Vettel, Rubens Barrichello volt a befutási sorrend.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.