Sörrel elkerülhetjük a zsírmájat - de módjával!

Heti öt kocsmázás még jót is tesz?

Minden férfi álma megvalósulni látszik - a legújabb kutatások szerint akár heti ötször is felkereshetjük kedvenc kocsmánkat, hiszen a mértékletes alkoholfogyasztás jót tesz a májnak.

2011.06.07 17:00medipress.hu

Persze mindez azt jelenti, hogy alkalmanként maximum két pint (körülbelül két korsó) sört, vagy ennek megfelelő mennyiségű bort fogyaszthatunk. A kutatási eredmények szerint a rendszeres, de mértékletes ivás sokkal jobb, mint az alkalmankénti alkoholfogyasztás vagy az absztinencia.

A Nemzetközi Alkohol Kutatási Tudományos Fórum szakértői az alkoholt tartják a különböző májbetegségek első számú rizikófaktorának, de csakis akkor, ha túlzásba visszük az ivást.

A mostani eredmények szerint a rendszeres, de mértékletes alkoholfogyasztás közel 60 százalékkal csökkentheti a zsírmáj kialakulásának esélyeit.

A Japánban, 9885 férfi részvételével készült kutatás során a szakértők folyamatosan ellenőrizték az önkéntesek egészségügyi állapotát, majd összevetették az adatokat az alkoholfogyasztási szokásokkal.

A zsírmáj előfordulása a mértékletes alkoholfogyasztók körében fordult elő legritkábban. Később azonban kiderült, hogy nem a mennyiség a fontos, hanem az, hogy milyen gyakran iszunk.

A legjobb, ha 3-4 alkoholos italt 21 napra elosztva fogyasztunk el, ekkor a legkisebb a zsírmáj kialakulásának esélye.

"Eredményeinkből világosan látszik, hogy az alkoholfogyasztás védő hatással van a májra férfiak esetében, és a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztás segíthet megelőzni a zsírmáj kialakulását" - olvasható a kutatási eredményeket beszámolóban.

"Az elhízás és más anyagcserezavarok sokkal komolyabb rizikófaktort jelentenek a zsírmáj kialakulásában, mint az alkohol, ami természetesen így sem veszélytelen, hiszen mértéktelen fogyasztása könnyen cirrózis (májzsugor), vagy más súlyos májbetegség kialakulásához vezethet." - nyilatkozták a szakértők.

A mértékletes alkoholfogyasztás gyulladáscsökkentőként hat a máj sejtjeire, ami így csökkenti a májbetegségek kialakulásában esélyeit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.