Újrakezdeni csak a gondok megbeszélésével lehet

"Szakítottunk" - Tudd meg, megéri-e a második kör?

Amikor egy szerelemnek vége, egyes esetekben a "végleg" szót a páros tagjai nem merik kimondani. A kérdés csak az, jogosan gondolják-e, hogy újra lehet kezdeni a kapcsolatot, vagy sem.

2011.05.09 11:00ma.hu

Egyértelmű: ha egy kapcsolat egyszer véget ért, ott voltak bizonyos problémák. Ha nem lettek volna, minden bizonnyal nem fordul meg egyik fél fejében sem a szakítás. Amennyiben az egyik fél akarta csak a kapcsolat végét, a másik fokozottan szenved. Ő rögtön arra gondol, hátha még van visszaút. A másik nem. Egyelőre legalábbis.

Ha a szakítást mindkét fél támogatta, a kérdés akkor is felmerül egy idő után: nem lehet-e újra kezdeni a kapcsolatot? Ahogy a mondás tartja, felmelegítve csak a káposzta jó, mégis, vannak esetek, amikor van értelem másodjára nekifutni a kapcsolatnak. Vajon mehetnek jól újra a dolgok?

Nem szükségszerűen - vélik a kutatók. Ám ha a felek közt nem olyan problémákról van szó, amelyek kizárják a békés és minőségi együttlétet, érdemes újra próbálkozni. Egy komolyabb szünet után nem egyszer megtörténik, hogy a kapcsolatból nemhogy újrakezdés, de még házasság is lesz.

Ehhez azonban azokat a problémákat meg kell oldani, de minimum megbeszélni, mik voltak a szakítás okai. Íme a szabályok.

Csak lassan

Nehéz a szakítás, különösen, ha a két fél már egymás családját is ismerte, és számos dolguk összefonódott. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az idők során mindkét fél változik. Lehet, hogy ezek a változások miatt akadt meg a kapcsolat. Próbáljunk meg a szünetet követően "újra megismerkedni".

Tekintsük a kapcsolatot úgy, mint ha vadonatúj lenne. Sok dologra fényt deríthet egy ilyen óvatos újrakezdés. Például arra is, valóban érdemes-e ismét belefogni a kapcsolatba! Noha alig várjuk, hogy újra együtt ébredjünk, először nem árt belegondolni abba, miért is szeretnénk újra kezdeni a kapcsolatot.

Csak azért ne tegyük, mert félünk az egyedülléttől. Ha értelmetlen az újrakezdés, a kellemetlen beszélgetésre úgyis megint sor kerül... Amennyiben azonban tudjuk, hogy milyen értékek vannak a másikban, amit szeretünk, és azt érezzük, hogy nélküle nehezen képzeljük el az életünket, olyan, mintha a másik felünk lenne, akkor valószínűleg jó helyen vagyunk.

Miért történt?

A szakítás konkrét ok vagyok okok miatt történt. Ezzel szembesülnünk kell, és megbeszélni, mielőtt másodszor is nekifutunk a dolognak. Azt is beszéljük át, mit kell másként csinálnunk - mindkettőnknek -, hogy a kapcsolat működjön. Ne vádaskodjunk, vágjuk egymás fejéhez a dolgokat, inkább kezdjük úgy a mondatot, "engem az tenne boldoggá, ha...."

Megerősödve

Az egykori szakítás erősebbé tett bennünket - és megint megtanulunk egyedül lenni, építeni a saját életünket. Ennek a kapcsolatban is működnie kéne.

Nem szabad mindent a partnerünktől függővé tenni - hiszen saját életünk is van. Ha pedig sikerült a kapcsolatot feléleszteni, ne rágódjunk azon, milyen volt egykor. Koncentráljunk a jelenre, és élvezzük azt, ahogy most együtt vagyunk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.