Mi az, ami nem bizonyul túl szexinek?

Állásinterjún még a garbó is provokatív?

Különös eredménnyel zárult egy brit felmérés arról: mit tartanak a munkaadók provokatívnak egy állásinterjú során. Természetesen itt a hölgyek öltözködésére gondolunk.

2011.04.18 14:50ma.hu

A hölgyek számára talán nem újdonság: V kivágású felsőt és miniszoknyát nem tanácsos felvenni egy komoly állásinterjúra, főleg, ha valóban szeretnénk megkapni azt a munkát.

No, de még egy-egy, visszafogottabbnak hitt ruhadarab sem "fér bele?" Egy új, 2000 vezető beosztásban levő főnök véleményét számításba vevő brit tanulmány szerint bizony a vezetők azt sem díjazzák, ha valakin egy testhez simuló garbó van.

Sok esetben nem elég hozzáértőnek és hiteltelennek vélik a véleményük szerint túl provokatívan öltöző jelölteket. A tanulmányban az álláskeresésben részt vevő cégek képviselői is megszólaltak - 70 százalékuk állítja, hogy a provokatív öltözködés kizárja a szerződtetést.

A karriertanácsadó Donald Asher szerint ugyanis az interjúztató - amennyiben férfi - nem a nő képzettségére fog koncentrálni, ha a hölgy is a szexepiljét igyekszik kiemelni, egy női főnök pedig arra fog gondolni, hogy egy ilyen "kihívó" nő "bomlasztó" erő lehet az irodában, eltereli a férfi alkalmazottak figyelmét.

Asher hozzáteszi: természetesen vannak munkahelyek, ahol éppenséggel előny a helyes kinézet, a nőies öltözet, de itt most alapvetően nem ezekről van szó.

A fentiek szigorú szabályoknak tűnnek, ám ha valóban szeretnénk megszerezni az állást, jobb, ha figyelembe vesszük őket...

Martin Yate karriertanácsadó szerint ugyanakkor a "provokatív" kifejezés mást jelenthet a különböző munkaterületeken. Egyes munkaadók elvárják a visszafogottabb megjelenést, ugyanakkor azt is, hogy jól nézzen ki a beosztottjuk, különösen ha képviseli őket valahol, megjelenik a cég alkalmazottjaként.

Jó ötlet lehet, ha mielőtt egy céghez interjúra megyünk, meglessük, milyen öltözetben vannak a dolgozók például az étteremben.

A lényeg az, hogy maximum egy szexisebbnek tűnő dolog legyen rajtunk, vagy még annyi se - legyen az öltözet munka-orientált.

A rövid szoknyához semmiképp se viseljünk például nagyon magas cipőt - ha a szoknya rövidebb, a cipő legyen laposabb, vagy a magassarkút nadrággal párosítsuk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.