A csóknak is vannak árnyoldalai...

Kellemes és izgató - de veszélyes a csók?

Mit is jelent ez? A csók lehet egy puszi a szájra, vagy egy hosszan tartó játék a nyelvvel. Milyensége különböző érzelmeket fejez ki, adható és kapható, mindkettő kellemes, esetenként izgató érzés. Most azonban nem érzelmi oldaláról közelítjük meg.

2011.04.17 15:00kamaszpanasz.hu

A könnyű csók tipikusan az a fajta csók, amikor az ajkak összeérintkeznek, de a nyelvek nem találkoznak egymással. A mély csókot más néven francia-csóknak is szokták nevezni, ami annyit tesz, hogy az ajkak összeérése után a nyelvek is összeérintkeznek.

A csókolózás veszélyei

A csókolózás rengeteg fajtája veszélyeket rejt magában, hiszen ilyenkor egy közeli, intim kapcsolatba lépsz egy másik emberrel és ezáltal a másik ember baktériumaival. Ez nem is olyan elrettentő, amíg nem tudod, hogy a másik ember beteg.

A könnyű csók is hordoz magában veszélyeket, hiszen a herpesz például így is tud terjedni, ha nyílt seb vagy sérülés van az ajkak közvetlen közelében.

Mielőtt bárki is elrettentene a csókolózástól: ez csak akkor számít, hogyha bármelyik fél beteg, egyébként a könnyű csók viszonylag biztonságos dolog.

A "mély" csók nagyjából ugyanezeket a veszélyeket hordozza magában, viszont ilyenkor a testnedvek is keverednek, így növekedik a fertőzés kockázata is. Ilyen módon akár szexuális úton terjedő betegségek is terjedhetnek, ilyen például a Herpes Symplex, Hepatitis B és a Szifilisz.

A legjobb védekezés hogy ezeket elkerüld, az, hogy ismerd jól a partneredet, akivel csókolózol, és légy megbizonyosodva arról, hogy nem beteg.

A pozitívumok

Mindenki tisztában van vele, hogy a csók és az ölelés a legjobb módszer arra, hogy kifejezzük a szeretetet. A francia-csók a legmegfelelőbb akkor, ha valaki iránt mélyebben érzel és ezt kifejezd, ez jelenti az intim kapcsolat kezdetét barát és barátnő között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.