Mélyen, és minél tovább éljen!

Miért felejtünk el csókolózni?

Csókolózni jó - egy kapcsolat elején a páros tagjai egyfolytában egymás ajkán csüngenek, később azonban fokozatosan visszavesznek a csókváltás gyakoriságából. Pedig nagyon hasznos: ha vissza tudjuk hozni a szenvedélyt, a kapcsolatot is helyrehozhatjuk!

2011.03.17 11:05ma.hu

Belegondoltunk-e már abba, miért csókolózunk? Különös időtöltés az ajkakkal való játék, mely akkor is megmosolyogtat bennünket, ha csak a filmvásznon látjuk. Egy jóleső csók segít elfeledtetni, mit éreztünk az elmúlt pillanatban, amikor felbosszantott minket valamivel.

Sok nő számára egy csók intimebb dolog, mint egy szexuális aktus. Hilda Hutcherson szexuálpszichilógus, a Redbook szerkesztője szerint a csókolózás során kivételesen mély kontaktust teremtünk a partnerünkkel - a művelet során endorfin, oxitocin szabadul fel, a hormonoktól pedig boldognak érezzük magunkat és felszabadultnak.

A különös ugyanakkor az, hogy ez az első, amit fokozatosan elhagyunk, amikor a kapcsolat már hosszabb ideje tart.

A szakértő által végzett felmérésből az derült ki, hogy a hosszú ideje együtt élő párok 14 százaléka tartja csak szerencsésnek magát, amiért napi egy alkalommal csókot vált a párjával, 79 százalékuk azonban egyáltalán nem tesz ilyet. 24 százalékuk csupán a szex előzményeként csókolózik.

Hozd vissza a csókot!

Hutcherson szerint a csók elmaradása később könnyen szexuális problémákhoz, kapcsolatbeli gondokhoz vezethet. Amint azonban egy páros tagjai veszik a fáradtságot, hogy újra "megengedjenek maguknak" egy-egy szenvedélyes csókot, a felek közti intimitás helyrejön.

Egy hölgy, aki kipróbálta, hogyan hozhatja vissza mindennapjaikba párjával a csókolózást, elárulta: először félt közeledni a férjéhez, mivel régóta elhagyták a napi csók-váltást, nem tudta, milyen reakcióra számíthat.

Szerencsére azonban minden nagyon jól alakult: két hét után kezdték úgy érezni magukat, mint egykor, a mézesheteik idején...

A csókon kívül néhány apró trükköt is bevethetünk a szenvedély visszahozására.

Egy, a szexuálpszichológus vizsgálatában résztvevő hölgy arról számolt be, hogy érdemes nemcsak a csókot visszahozni: aranyat ér a szájáról átsiklani az arcára, fülét kényeztetni, majd visszatérni a szájához. Tapasztalatai szerint a férfi azonnal átkapcsol "éppcsak-hazajöttem-a munkából" üzemmódból az "akcióra..." Sokkal hatékonyabb, mint odaszólni: "no, egy szex?"

De hogy csinálja?

Nagyon sok múlik azon, hogyan csókol valaki. Egy rossz technika könnyen elkedvetleníti az embert. Változtatni azonban lehet rajta: ha nem tetszik a technikája, irányítsuk a partnerünket közben, tanítsuk meg a helyes módszerre, hogy mindketten élvezetünket leljük benne!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.