Amikor rossz értelemben illatozunk...

Izzadságcseppek a monitor előtt

Az izzadás természetes, de olykor igen kellemetlen dolog - azon túl, hogy az edzés, a meleg vagy a fűszeres ételek izzadást okoznak, jó néhány dolog van még, ami aktiválja.

2011.04.14 10:55ma.hu

Ahogyan mondani szokás, "felforr az agyvizünk" - ez gyakorlatilag tényleg azt jelenti, hogy izzadni kezdünk, amikor dühbe jövünk, felpaprikázzuk magunkat valami miatt. A szívünk gyorsabban ver, több stresszhormon termelődik.

A fokozott izzadás azt is jelzi: jól végeztünk egy tornagyakorlatot, megfelelő volt az edzés. Arra azonban ügyeljünk, hogy a testmozgás során vizet veszítünk, ezért a folyadékot mindig pótoljuk! Igyunk vizet az edzés megkezdése előtt és a gyakorlatok befejezése után is.

A munkába beleizzadva...

...nemcsak a fizikai munkába lehet beleizzadni. Sőt: a fokozott nyomás miatt könnyen megjelenhetnek rajtunk az izzadságcseppek a számítógép előtt ülve is. Aggódás a határidők miatt, a főnök véleménye miatt, a feszengés, a zavar mind okozhatnak fokozott izzadást. Ilyenkor a kezünk és a talpunk is izzadhat.

Beteg lehetsz...

A betegség is izzadást okoz. Ha betegek vagyunk, a testhőmérséklet emelkedik, de mi úgy érezzük, fázunk. Az izzadás segít lehűteni bennünket, és visszaállítani a normális testhőmérsékletet. Talán meglepő, de akkor is izzadhatunk, ha csak betegnek érezzük magunkat.

Az izzadás ugyanakkor lehet az anginás szívprobléma és a szívinfarktus tünete is, ahogyan a fertőzések, a diabétesz, a pajzsmirigy túlműködése is okozhatják. A rák és a HIV vírus éjszakánként produkál inkább izzadást. Mindenesetre ha úgy érezzük, indokolatlanul sokat izzadunk, forduljunk orvoshoz!

Kávé, alkohol és fűszerek

A reggeli kávénk nemcsak felébreszt, meg is izzaszt - koffeintartalma aktiválja az izzadtság mirigyeket, és minél több koffeint fogyasztunk, annál többet izzadunk. A fűszeres ételek ugyancsak izzadást okoznak, akárcsak a csípősek - egy-egy ilyen étel elfogyasztása után valósággal szakadhat rólunk a víz.

Az alkoholtól kipirulunk, vidámabban leszünk, de meg is izzaszt bennünket, különösen, ha a kelleténél többet iszunk. A dohányzás ugyancsak izzadáshoz vezethet. Emelkedik a vérnyomás, a szívverés felgyorsul.

Menopauza és terhesség

Nők esetében a menopauza idején tapasztalható fokozott izzadás - ez természetes. Nem ritka, hogy az egész családban csak a változó korban levő nő üldögél egyszál pólóban az asztalnál, rajta kívül mindenki hidegnek találja a helyiséget.

Ő azonban váltig állítja, hogy mindjárt megfől. Kipirul, izzad és legszívesebben venne egy hideg zuhanyt. A hőhullámok és az éjszakai izzadás az ösztrogén csökkent szintjéhez kapcsolódik.

A terhesség idején a hormonok tombolnak, a bőr vérellátása fokozott, ahogyan a szervezet anyagcseréje is. Mindez hozzájárul az izzadáshoz, a test még nyugalmi állapotban is kalóriákat éget.

A szerelem is izzaszt...

Amikor az ember "elveszti a fejét", olyan szerelmes, olyan adrenalinlöketet kap, hogy ez szintén izzadást produkál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.