Halált okozhat!

"A dohányzás visszaszorítása közegészségügyi érdek"

A legjelentősebb megelőzhető halálok Magyarországon is a dohányzás, így annak visszaszorítása közegészségügyi érdek.

2011.03.04 19:20MTI

Az ÁNTSZ szerint a magyar társadalomban a nemdohányzók és dohányzók többsége is egyetért a zárt légterű munkahelyek dohányfüst-mentessé nyilvánításának fontosságában. "A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső, s ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó" - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Heintz Tamás fideszes képviselő múlt pénteken jelentette be, hogy több kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lenne a dohányzás.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár erre reagálva elmondta, hogy a kormányzat támogatja a javaslatot. Az ÁNTSZ közleménye szerint a dohányzási szokásokat tekintve az Európai Unió 27 tagállama közül Magyarország a 25. a listán. A magyar lakosság 38 százaléka dohányzik, 15 százalék korábban dohányzott, de már leszokott, és csupán 47 százalék azoknak az aránya, akik sohasem dohányoztak életük során. A gyermekek "dohányfüsttel való érintkezésében" ugyan az elmúlt évek felmérései alapján javuló tendencia mutatkozik, de 2009-ben még mindig a gyermekek 29 százaléka volt dohányfüstnek kitéve az otthonában.

Nyilvános helyeken pedig a soha nem dohányzó tanulók közel 88 százaléka van kitéve mások dohányfüstjének - írták.

Az ÁNTSZ kiemelte: a passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe kell, hogy legyen. Ebből következően az ÁNTSZ is szükségesnek tartja a nemdohányzók, valamint a vendéglátóhelyeken dolgozók fokozottabb védelmét, továbbá az ellenőrző, szankcionáló rendszer megerősítését.


"A dohánytermék az egyetlen legálisan kapható árucikk, amely a gyártó előírása szerinti használat esetén öl, ezért fontos a termék gyártásának és forgalmazásának szabályozása, ellenőrzése" - szögezte le a tisztiorvosi szolgálat. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták: ez semmiképpen sem történhet az adófizetők pénzéből, azt a dohányiparnak kell finanszíroznia.

A dohánytermékek csomagolása kapcsán az ÁNTSZ az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy bevezessék a "színes fényképekkel ellátott" egészségügyi figyelmeztetéseket. Emellett kiemelték azt is, hogy a dohányzás visszaszorításában nélkülözhetetlen a lakosság minél szélesebb körű, hatásos tájékoztatása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.