Ne lógjon a fej, ne görnyedjünk közben!

Fitness: Hiába gebedsz bele, ha rosszul csinálod!

Akár edzőteremben, akár otthon erősítünk, vannak tipikus, viszonylag gyorsan eredményre vezető gyakorlatok - de csak akkor hatásosak, ha jól végezzük őket!

2011.03.04 10:08ma.hu - Fotó: webmd.com

Hét igen hatékony gyakorlat létezik, mellyel alaposan átmozgatjuk magunkat, és erősítjük a testünket - érdemes azonban odafigyelni arra is, hogy ne ímmel-ámmal csináljuk, hanem hatékonyan, különben nem vezet a megfelelő eredményre - csak elpocsékoljuk az időnket.

Ha 40-en felül járunk, a fitness elkezdése előtt érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, illetve kikérnünk orvosunk tanácsát, milyen mozgásformát javasol, és mi az, amit nem kellene erőltetnünk.

Fotó: webmd.com

Gyaloglás

A kezdők például, ha gyorsgyaloglással vagy futógépen erősítenek, ne terheljék túl magukat - ne akarják behozni azonnal lemaradásukat a mozgás terén. Kezdetnek elég 5-10 perc, majd pihenés.

Fokozatosan gyorsítsunk a tempón és jussunk el odáig, hogy végül 30 percet is képesek legyünk végiggyalogolni, akár a gépen, akár a természetben.

Aerobik

A kardioedzés mellé iktassunk be egy kis aerobik-mozgást, mellyel több kalóriát égetünk és segít a súlyvesztésben. Érdemes néha variálni a lassúbb mozgással, kicsit felpörögni pár percre, majd visszatérni a lassúbb tempóhoz.

Guggoló gyakorlatok

A guggoló gyakorlatok sokoldalúak: erősítjük a lábunkat, a térdínt és a feneket is. Fontos azonban, hogy közben egyenes maradjon a gerincünk, feltartott fejjel végezzük a gyakorlatot. A helyes mozdulat úgy fest, mintha épp le akarnánk ülni egy székre.

Fotó: webmd.com

Lábszár-erősítés

Minden fontos izmot megdolgoztat testünk alsó részén, és az egyensúlyt is erősíti. A fitness gyakorlatok közben ne dőljünk előrefelé! A térd és a törzs 90 fokos szöget zárjon be egymással, a súly a lábujjakra helyeződik.

A hátra nyújtott lábunkkal pedig ne érjük el a földet - gyakori, hogy az ember leteszi a térdét, pihentetni. A gyakorlatot próbáljuk ki úgy is, hogy kissé terpeszben állva a lábakat most ugyanezen elv alapján oldalra nyújtjuk.

Fekvőtámasz

A fekvőtámasz a mellkast, a hátat és a karokat is erősíti. A helyes tartás - bármilyen nehéz is kitartani -, ha a fej és a karok úgy emelkednek el a földtől, hogy közben egy vonalban maradnak.

A felkarokon és a háton egy vonalzót is meg lehetne tartani. A kezdők a könnyebb változatot is választhatják: fekvőtámaszt hátul megemelt és összekulcsolt lábbal is végezhetünk, csak a térdekkel támaszkodva a talajhoz.

Fotó: webmd.com

Hasizom-erősítés

A hasizom gyakorlatok helyes végzésének is megvan a módja. Igyekezzünk a fejet nem behúzni a karok közé, miközben felemelkedünk a talajról, és ne tartsuk vissza a levegőt a gyakorlat közben.

A kezdők gyakran elkövetik ezt a hibát. Másik változat, amikor a lábakat magasba emeljük, a térdeket behajlítjuk és összekulcsoljuk.

Súlyemelés

A súlyok emelgetésének is van helyes technikája: kissé dőljünk előre, hajlítsuk be a térdünket, de gerincünk maradjon egyenes, fejünk ne lógjon.

A súlyt emeljük a hashoz, majd kinyújtva a kezünket, lassan engedjük le. Kezdőknek érdemes a mozdulatot először súlyzó nélkül begyakorolni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.