Segítünk formába lendülni!

2011-es fitness trendek

Évről évre ügyelni kell, hogy mindig a legjobb formád hozd. Ami egyre nehezebb feladat. De mi segítünk!

2010.12.30 13:46napidoktor.hu

A téli hónapok alatt könnyen rakódik ránk egy kis felesleg, hogy ne fázzunk annyira a hidegben.

A tavaszi idő beköszöntével viszont egyre jobban feszélyez majd nekivetkőzni a napsütésben.

Persze nem kell aggódni, az itt felsorolt edzésformák között mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet, hogy pillanatok alatt formába lendülhessen 2011-ben is.

Fitness Top20

Meglepő fordulat, hogy a Pilates kiesett a top 20-as listából. A felmérés egy online kutatáson alapul, melyet 2200-an töltöttek ki a világ minden pontjáról az egészségmegőrzés és fitness szakemberei közül. A Pilates visszaszorulását a gazdasági változásokkal magyarázzák.

Ez az edzésforma ugyanis speciális képzést igényel és korábban is inkább hóbortnak, nem trendnek lehetett tekinteni – vélik a szakemberek.

Listavezető Képzett és tapasztalt fitness szakember megjelenése.

A trainer képzések ugrásszerű megnövekedése várható 2011-ben. Egyszerűen azért, mert az emberek – ha végül sikerül beiktatniuk a mozgást a sűrű hétköznapokba – leginkább a személyi edzőkhöz fordulnak, vagy speciális edzőtermeket keresnek.

Így nem kell igazodniuk másokhoz, hogy bomba formába lendüljenek.

Mozgást mindenkinek!

A fitness trendhatással lesz az idősekre. Vagy éppen fordítva? Koruknak megfelelő fitness programok várják az idősebb generációt, akik óvni akarják egészségüket.

A lista emellett előrejelzi, hogy 2011-ban az egészségcentrumok és fitness klubok gomba-mód fognak szaporodni, hiszen ezek adnak otthont az egészségügyi programoknak. Elhízás, gyerekek, gyerekkori elhízás. A népbetegséggé váló pocakosodásnak végre gátat szabhatunk.

Egyre inkább tudatosodik ez a probléma az emberekben és végre hajlandóak tenni ellene. Ezért lehet, hogy a gyermekfitness a lista negyedik helyén áll.

A korábban kiemelt személyi edző oktatás remek helyezését már nem kell magyarázni. Az tény, hogy jobban edzünk, ha valaki minden mozdulatunkat lesi.

Speciális formák

Az ún. „core” képzés a test középső izmait dolgoztatja. Főként a nők számára kényes területre helyezi a hangsúlyt és veszi fel a harcot az úszógumik ellen.

Vagyis a has, a csípő, a medence és az alsóhát területe edződik. Táplálkozási tanácsadás a tízes lista közepére került. Ez nem is véletlen. A legtöbb ember számára a legnagyobb gondot a helytelen étkezés és a mozgáshiány jelenti.

Dietetikusok előnyben!

„Boot camp” az igazán elszántaknak. A katonai kiképzésről mintázott edzésforma szigorúan haladóknak. Megdolgoztat kívül belül. Erősít, kitartást ad és a teljes szív- és érrendszert fejleszti. Funkcionális fitness. Egyensúlyjavítás a mindennapokra.

Ez az edzésfajta segít, hogy összhangba kerülj önmagaddal és fel tudd venni a harcot a hétköznapi stresszel. Időseknek szintén kiváló.

Orvosok által ajánlott. Az egészségügy és a fitness világának találkozása. Már nem elégszünk meg azzal, hogy feszes lesz a popsink. Tudni akarjuk, hogy mit él át a szervezetünk, miközben izzasztjuk magunkat.

Mi van a Top10 után?

A lista másik felén kapott helyet a jóga, amely épp csak kicsúszott a top10-ből.

A magyarázat egyszerű. Bár rendkívül népszerű, sokan nem csoportosan, hanem otthonuk magányában űzik. A listán szerepel más népszerű edzésforma is - például a spinning –, bár inkább sereghajtóként. Bebizonyosodik, hogy néha a hóhért is akasztani kell.

A rangsorban megjelenik az edzés az edződjenek.

Hiszen aki a pályán akar maradni, annak folyamatosan tréningeznie és fejlesztenie kell önmagát. Meglepő eredmény, hogy a munkahelyi egészségfejlesztő programok fokozatosan törnek előre a ranglétrán.

Talán a munkáltató felismerte, hogy a fitt és egészséges alkalmazott üdébb, jobban teljesít és talán még boldog is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.