Hogyan is lehet felkészülni a síelésre?

Néhány hasznos tipp: Edzésterv síeléshez

Már a téli időszak elején megtervezzük a vakációt, aprólékosan tudunk minden részletet a szállásról, a felszerelésről, az utazásról, sőt még a társaságról is.

2011.02.01 11:00WEBbeteg

Egyvalamiről azonban rendszeresen elfelejtkezünk és ez a testünk felkészítése a szokatlan igénybevételre.

Néhány hasznos tipp, hogyan is lehet felkészülni a síelésre. Nincs annál rosszabb, mint amikor már az első nap hatalmas izomlázat és esetleg még sérüléseket is beszerzünk. Így ezzel tönkre is tesszük a heteken-hónapokon át tervezett szabadságot.

Ennek elkerülése érdekében érdemes az indulás előtt egy hónappal ráhangolni testünket az új terhelésre.

Ha izmaink kellőképpen felkészültek az adott sportra, sokkal jobban fogjuk bírni a magas hegyek klímáját, valamint a sport is élvezetesebb lesz.

De miből is áll egy ilyen felkészülés?

Síelni készülőknek az állóképesség fejlesztésére

Az állóképesség fejlesztése az első és legfontosabb része az edzésnek. Itt elég széles a kínálat és szabadon variálható lehetőségek találhatóak meg a különböző fitnesz és aerobik termekben, valamint a szabad levegő szerelmeseinek is.

Minden esetben alapvető követelmény azonban, hogy az általunk választott mozgásforma minimum negyven percig tartson folyamatosan.

o A fitnesztermek rajongói számára tökéletes megoldás a futópad, a szobakerékpár vagy a lépcsőző gép használata.

o Aki jobban szereti az irányított órákat, azok számára egy dance vagy step aerobik, valamint a spinning óra is hatékony az állóképesség javítására.

o Ugyanúgy megfelelő mozgás a szabadban végzett futás vagy a kerékpározás.

Erősítés a fitneszteremben, aerobik órán vagy otthon

A síelés által igénybevett izomcsoportok erősítése is nagy fontossággal bír az edzéstervben. Kifejezetten a comb és farizmokat bombázzuk meg az edzéssel, de figyelmet fordítunk a hát- és hasizmokra is.

Ebben az esetben is saját igényünkre tudjuk szabni az edzésformát.

Fitneszteremben a combizmok és a farizmok erősítésére a combfeszítő gépet érdemes megcélozni és 3 sorozatot végezni 20 ismétlésszámmal mind lábhajlításnál, mind lábfeszítésnél.

A hasizmok erősítésére a ferde haspadon végzett felülések megfelelőek. 3 sorozat 20 ismétléssel a sima hasprésből, valamint a felülés forgással a ferde hasizmokat erősíti egy 4-szer 20 sorozattal mindkét oldalra.

Majd a hátizmok és karok karbantartására az evezőgép a megfelelő segítség, 3 sorozatot érdemes végrehajtani, az ismétlésszám pedig 20 legyen. Valamint kiegészíthetőek még olyan gyakorlatokkal is az edzések, melyek a szabadon végezhető erősítő résznél fel vannak.

Lehet választani itt is az aerobik termek kínálatából is, ahol csak az edzőt kell követni és segít mindenben.

Erre a legmegfelelőbb óratípusok az alakformáló óra, mely egy könnyen követhető, fő izomcsoportokat átmozgató óra; a pilates, ahol a törzs izmai erősödnek hangsúlyosan; a slide, ami tökéletesen utánozza a síelés mozdulatait egy speciális szőnyegen; a hot iron, ahol súlyzókkal hatékonyan fejlesztjük izmainkat; valamint a bosu, amely a speciális párnának köszönhetően hatékonyan fejleszti a koordinációt és az egyensúlyt.

Érdemes ezeket az óratípusokat felváltva alkalmazni, hisz mindegyiknek más a hatása és tökéletesen kiegészítik egymást.

Aki szeret a saját edzésprogramja alapján dolgozni és nem vágyik a termek nyilvánosságára, azok számára is van néhány gyakorlat.

o A láb és farizmok edzésére az egyik legjobb gyakorlat az ún. tojásülés. Álljon vállszélességű terpeszbe, guggoljon le, de ügyeljen, hogy a súlypont a sarok mögött maradjon és a combja ne menjen lejjebb vízszintesnél. Rugózzon ebben a helyzetben ötvenszer, majd ismételje meg háromszor.

o A kitörés egyik változata is jól alkalmazható. Álljon csípőszélességű terpeszbe, lépjen ki hátra az egyik lábával ügyelve arra, hogy elől lévő láb térde nem megy a lábfej elé. Majd lépjen vissza és végezze el a másik lábával is. Mindkét oldalra végezzük el háromszor 15 ismétlésszámmal.

o A guggolás lábemeléssel kombinálva szintén beilleszthető ebbe a mozgássorba. Álljon vállszélességű terpeszbe, guggoljon le, súlypontja a sarok mögött marad.

Emelkedjen fel és eközben az egyik lábát nyújtva oldalra és kissé hátra lendíti, majd ereszkedjen vissza guggolásba. Mindkét oldalra végezzük el háromszor 15 ismétlésszámmal.

o A hasizmok edzése egyszerűen megoldható egy statikus gyakorlattal, ahol a kiinduló helyzet az alkartámasz. Hasunk végig behúzva, lábak pici terpeszben, testünk egy egyenest alkot, fenekünket nem toljuk fel. Ezt a pózt kell kitartani erőnléttől függően 30-60 másodpercig. Háromszor ismételjük.

o Végül a hátizmok edzésére egy gyakorlat, hason fekvésben ellentétes kar és lábemelés. Fontos, hogy a gyakorlat végrehajtása közben a homlok a talajon legyen, valamint a karok és lábak emelése lassú legyen. Háromszor 10 ismétlésszám mindkét oldalra, de ha túl könnyűnek érezzük, növelhetjük az ismétlésszámot.

o Az edzésprogram harmadik része a nyújtás. Sokan úgy gondolják, ez egy elhanyagolható rész, pedig az erőteljesen megdolgoztatott izmoknak szükségük van a rugalmasságuk fokozására is. Néhány perc, néhány egyszerű gyakorlat. Minden pozíciót tartsunk ki 20-30 másodpercig azon a ponton, ahol az izmaink húzódnak, de még nem kellemetlen.

o Farizom nyújtását hanyattfekvésben végezzük, térdeinket felhúzzuk a mellkasunkhoz, karjainkkal átkulcsoljuk.

o Combfeszítő izmainkat hason fekvésben nyújtjuk, lábfejünket megfogva sarkunkat beletoljuk a fenekünkbe és ezzel egyidőben medencénket toljuk a föld felé.

Ülésben a nyújtott lábainkra hajolunk rá, így combhajlító izmaink is megfelelően nyúlnak.

Érdemes ezt a programot heti három alkalommal beiktatni a mindennapjainkba, mert csak ekkor lesz hatékony a felkészülés, élvezhető és örömteli a síelés, valamint sokkal kisebb a sérülések száma a pályán.

Amennyiben a fitnesztermi edzést választod, minden esetben kérd teremedző segítségét a gyakorlatok pontos végrehajtásához, valamint a súlyok nagyságának kiválasztásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.