Minden eddiginél gyorsabb diagnózist kínálnak

Szívinfarktus megelőzés 1 óra alatt

Minden eddiginél gyorsabb és pontosabb diagnózist kínál a Semmelweis Egyetem (SE) Kardiológiai Központjának új CT készüléke. A Kutató Egyetemi támogatás keretéből megvásárolt berendezés helyettesítheti az érfestéses szívkatéterezést.

2011.02.02 12:00drinfo.hu

Mindez azt jelenti, hogy az egynapos eljárás helyett akár 1 óra alatt is kész a vizsgálat, sőt a diagnózis is.

Magyarországon évente kb. 25 ezer ember kap szívinfarktust, melynek halálozási mutatója kb. 5-6-szor magasabb, mint egyes Nyugat-Európai országokban (pl. Franciaországban).

Szervezetten 8 éve van szívinfarktus-ellátás hazánkban. Ennek és a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően évente kb. 7 ezerrel csökken az infarktushoz kapcsolódó halálesetek száma.

A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet.

A most beüzemelt 256-szeletes CT-t kutatási célokra is használná az egyetem, hogy hosszútávon, preventív módon lehessen javítani a hazai statisztikán.

A Harvard Egyetemmel közösen zajló munka célja, hogy időben figyelmeztethessék a veszélyeztetett betegeket, és így előzzék meg a szívinfarktust. A CT segítségével panaszmentes embertársainknál is kimutathatók a koszorúér rendellenességek.

A módszernek nagy jelentősége lehet az élsportolók hirtelen szívhalálának megelőzésében is.

A szív koszorúereinek állapotfelmérésére alkalmazható egyik legújabb technológia a szív-Ct, ami gyors, alacsony rizikójú eljárás, ugyanakkor két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet és a koszorúereket. A sok szeletnek köszönhetően kitűnő képminőség érhető el alacsony sugárdózis mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.