Az immunrendszerben akadtak rá

A szívinfarktust kiváltó tényezőt találtak

Olyan mechanizmust azonosítottak osztrák, német és amerikai tudósok, mely révén fény derült arra, hogy az eredetileg az ember egészségét szolgáló immunrendszer miként fordul mégis a szervezet ellen, fokozva a szívroham veszélyét.

2010.10.07 17:51MTI

A tudósok vizsgálódásainak középpontjában az immunrendszer fejlődéstörténetileg különösen idős, úgynevezett komplement rendszere állt.

Ez az immunrendszer veleszületett része, amely a vérben folyamatosan jelen lévő fehérjékből áll. Kórokozók támadásakor a komplement rendszer képezi a szervezet elsődleges védelmi vonalát. Bécsi tudósok most kimutatták, hogy a rendszer egyik összetevője, a C5a jelű anafilatoxin felelős bizonyos akut kardiovaszkuláris történésekért, szerepet játszik a szívinfarktusban és a szélütésben.

A kutatás részeként érelmeszesedéses plakkokból izoláltak egyes immunsejteket - úgynevezett makrofágokat - és C5a fehérjével kezelték őket. A kezelés az MMP-1 és az MMP-9 jelű mátrix metalloproteinázok fokozott termelődéséhez vezetett. Ez a két fehérje a sejtek közötti szövetek lebontásával akut elzáródást okozhat az erekben.

A tanulmány megállapította továbbá, hogy a C5a az MMP-fehérjékkel együtt kimutatható a szívrohamot elszenvedett betegek szívkoszorúerében, az infarktus nélküli szívbetegeknél azonban nem találtak rájuk.

A bécsi tudósok már korábbi munkáikban is találtak összefüggést a vérben lévő C5a magas szintje és a szívinfarktus, szélütés emelkedett kockázata között.

A mostani eredmények alapján kifejleszthetők lesznek olyan eljárások, melyekkel célzottan lehetne gyógyszerekkel kezelni a sejteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.