Csak ne agresszíven!

A kíméletesebb műtét is eredményes az emlőráknál

A kíméletesebb műtéti terápia, amikor csak egyes nyirokcsomókat távolítanak el az emlőrákos páciensnél, ugyanolyan eredményes lehet, mint az agresszív operáció, amikor valamennyit eltávolítják.

2010.09.21 13:50MTI

Ezt állapították meg amerikai és kanadai kutatók.

A mellrákos betegek műtéti kezelésénél gyakran döntenek a sebészek a nyirokmirigyek eltávolítása mellett.

Az invazív beavatkozás következményeként azonban idegkárosodás léphet fel, és csökkenhet a karok, valamint a váll használhatósága. Amerikai és kanadai kutatók 5611 pácienst követtek nyomon, akik emlőrákja korai szakaszban volt, és nem terjedt még át a nyirokmirigyekre.

A páciensek mintegy felénél az agresszívabb műtéti megoldást alkalmazták, másik felénél pedig csak a közvetlenül érintett nyirokcsomókat távolították el. Mindkét csoportban a betegek többsége sugárterápiát is kapott.

A páciensek egészségi állapotát nyolc éven át nyomon követve az orvosok nem találtak különbséget a csoportok között a túlélési arányban.

A kiterjedtebb műtéten átesett 1975 nő közül 1660 volt életben nyolc év elteltével, míg a 2011 nő közül, akiknél kevésbé invazív műtéttel csak a környező nyirokcsomókat távolították el, 1675 élt a kontroll idején. A tanulmányt a The Lancet Oncology című brit szakfolyóirat keddi számában közölte.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.